Lo Wei (1918 - 1996)   † 77 let


Narodil se 12.12. 1918 a během své čtyřicetileté kariéry se zařadil mezi nejvýznamnější čínské filmové tvůrce. Zasloužil se především o rozvoj hongkongských akčních kung-fu snímků a pro tento žánr objevil i jeho dva patrně nejslavnější představitele – Bruce Lee a Jackie Chana.

Jejich spolupráce se osvědčila a tak Wei Lo s Jackiem natočil ještě přinejmenším dalších šest filmů. Podobně laděné snímky vytvářel až do roku 1993. Občas si zahrál i nějakou tu menší roli. Třeba ve filmu FIST OF FURY se objeví jako čínský policejní inspektor. Jeho sláva se však bohužel nikdy nedostala za asijské hranice.

Wei Lo byl také často spojován s čínským organizovaným zločinem, tzv. Triádami. Jeho přínos pro hongkongskou kinematografii je však nezpochybnitelný. Zemřel na selhání srdce v roce 1996.


12.12.1918
Jiangsu Province, Čína
20.1.1996
Hongkong
Lo Wei csfd

Odvážná hyena 2Pomsta tygraBai zhan bao shan heSedm pěstíStateční strážciKarate TajfunTie quan xiao ziKřížová cesta ŠaolinemNové pěstiSmrtící meteorJin fen shen xian shouXiao Shandong dao XianggangXin moChuo tou zhuang yuanMasakr v San FranciscuXiao ying xiong da nao Tang Ren jieHai yuan chi haoLeng mian huLong hu jin huMa lu xiao ying xiongNone But the BravePěst plná hněvuThe HurricaneBing tian xia nuThe Comet StrikesThe Invincible EightVelký šéfYing zi shen bianWu hu tu longDu long tanHu danLong men jin jianDuan hun guJin shi qingNu xia hei hu dieTie guan yin yong po bao zha dangTie guan yinYour Number Is UpYu hai qing moJin pu saE yu heNu hai qing chouBao lian dengLuan feng he mingQing tian chang henJin jian mengWu yu wen can tianYuan nu Meng LisiHei hu dieTao hua leiZhi fen jian die wangFei cui huJin feng huangDuo qing heBi xue huang huaDang fu qing chiZhang fu ri ji


Aktualizace osobnostního profilu Lo Wei: 20.4. 2024 07:30