Roger Deakins 74 let


Na cenu Akademie celkem jedenáctkrát nominovaný Roger Deakins je již dlouhá léta znám svým citem pro strhující záběry. Narodil se 24. května 1949 v britském přímořském městě Torquay. Lásku k umění zdědil zřejmě po své matce - herečce. Již od mládí se věnoval malování a není proto divu, že studoval obor grafický design na Bath School of Art and Design. Během studií však objevil kouzlo fotografie a rozhodl se přestoupit na prestižní National Film and Television School.

V natáčení dokumentů pokračoval až do 80. let 20. století. Poté se jeho pozornost přesunula k celovečerním filmům. Stále však tvořil filmy omezené spíše pro britské publikum. První spoluprací s americkým režisérem se stal snímek Měsíční hory z roku 1990, kterým se dostal do povědomí tvůrcům i v USA. Přelomovým bodem v kariéře se mu však stala spolupráce s bratry Coenovými a to na filmu Barton Fink. Dá se říci, že po první úspěšné spolupráci se Roger Deakins stal jejich dvorním kameramanem. Za kameru se postavil u zatím všech jejich snímků, s jedinou výjimkou. U filmu Po přečtení spalte byl nahrazen Emmanuele Lubezkim.

Úspěchy tvorby Rogera Deakinse se ovšem neomezují pouze na spolupráci s bratry Coenovými. První nominaci na cenu Akademie obdržel v roce 1995 za snímek Vykoupení z věznice Shawshank. Poté se na nominační listině jeho jméno objevovalo pravidelně. V roce 2008 byl nominován dokonce dvakrát a to za snímky Tahle země není pro starý a Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem. Ani jednu nominaci však neproměnil. Ani v rodné Británii na jeho talent nezapomínají a roku 2013 mu byl udělen Řád britského impéria za přínos filmu. Do dnešní doby čítá Deakinsova filmografie více jak padesát titulů nejrůznějších žánrů.

Od roku 1991 je ženatý s Isabellou James Purefoy Ellis. Ve volném čase dále rozvíjí svou zálibu ve fotografování. Vyrůstal v přímořském městečku, není tedy divu, že se nejraději zdržuje na své lodi a křižuje vody v okolí Devonu.


24.5.1949
Torquay, Devon, England, Velká Británie
Roger Deakins csfd

Empire of Light1917StehlíkBlade Runner 2049Ave, Caesar!Sicario: Nájemný vrahNezlomnýZmizeníSkyfallVyměřený časManažeřiOpravdová kurážSeriózní mužNouzový východPochybyPředčítačTahle země není pro starýV údolí ElahZabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem FordemMariňákLupiči paní domácíVesniceDům z písku a mlhyMuž, který zabilNesnesitelná krutostMuž, který nebylVečeře u přátelČistá dušeBratříčku, kde jsi?Hurikán v ringuKdekoli, jen ne tadyStav obleženíThe Big LebowskiKundunFargoOdvaha pod palbouMrtvý muž přicházíVykoupení z věznice ShawshankZáskokTajemná zahradaBouřlivé srdceSkutečný život v Belle ReveBarton FinkVraždaAir AmericaDlouhá cesta domůMěsíční horyBouřlivé pondělíPascaliho ostrovŽena z měsícePersonal ServicesThe Kitchen TotoWhite MischiefSid a NancyObrana říšeShadeyThe Innocent1984Return to WaterlooThe House


Aktualizace osobnostního profilu Roger Deakins: 2.11. 2023 12:01