Max Schreck (1879 - 1936)


Maxmilian Schreck se narodil 6. září 1879 (některé prameny uvádějí 11. června téhož roku. Hereckou průpravu získával na prknech Staatstheater v Berlíně. Debutoval ve hře Messeritz a Speyer, načež se vydal na turné po německých městech, jako byly Zittau, Erfurt, Brémy, Lucerne, Gera a Frankfurt am Main. Po konci svého turné se v Berlíně připojil ke škole slavného rakouského divadelníka Maxe Reinhardta.

Roku 1923, stále v Mnichově, se Max Schreck objevil v šestnáctiminutové "surrealistické komedii" podle scénáře Bertolda Brechta s kabaretními a divadelními herci Karlem Valentinem, Liesl Karlstadtovou, Erwinem Faberem a Blandine Ebingerocou, nazvaným MYSTERIEN EINES FRISERSALONS, režírovaného Eriche Engelem. Stejného roku se Schreck objevil ještě jako slepý muž ve snímku DIE STRAßE.

Schreckova druhá spolupráce s režisérem Murnauem se stala již méně úspěšnou komedií DIE FINANZEN DES GROSSHERZOGS. Roku 1926 se Schreck navrátil ke Kammerspielu do Mnichova a pokračoval s hraním ve filmech i po příchodu zvuku až do jeho smrti 19. listopadu 1936, kdy v nedožitých 57 letech zemřel na infarkt.

Příjmení Maxe Schrecka, které přeložené do češtiny znamená "Hrůza", okolo něj v souvislosti s jeho nejvýraznější rolí hraběte Orlocka v Murnauově UPÍRU NOSFERATU rozpoutaly řadu mýtů a legend, které se zakládaly na tvrzeních o jeho skutečném upírství. Ať už ale byla pravda jakákoliv, žádné vědecké důkazy tyto fámy nepotvrzují. Mýty a nepravdy o Schreckovi šířené způsobily, že nebyl po jistou dobu považován za skutečnou osobu. Existoval i názor, že někdo z jiných herců používá jména Max Schreck jako pseudonymu (hlavní podezřelý byl Alfred Abel), které bylo brzy vyvráceno především díky rozdílům ve vzhledu obou herců.


11.6.1879
Berlín, Německá říše
26.11.1936
Mnichov, Bavorsko, Německá říše
Max Schreck csfd

Nosferatu vs. Father Pipecock & Sister FunkSkeleton Farm's Halloween HorrorshowDie Letzten Vier von Santa CruzKnockout - Mladé děvče, mladý mužSchlafwagenkontrolleur, DerTajemné město Donogoo TonkaDer TunnelEine Frau wie DuKuß in der Sommernacht, EinMuß man sich gleich scheiden lassenPovídky slečny HoffmanovéRoman einer NachtZamilovaný hotelEin Mann mit HerzFürst SepplNacht der VersuchungPeter Voss, zloděj milionůProdaná nevěstaBojkotLudwig der Zweite, König von BayernZemě úsměvůKampf der Tertia, DerDer alte Fritz - 1. FriedeDer alte Fritz - 2. AusklangDoña JuanaFremdenlegionärLutherModerne PiratenRasputins LiebesabenteuerRepublik der Backfische, DieRitter der NachtScampoloSerenissimus, der Vielgeliebte, und die letzte JungfrauWolga WolgaAm Rande der WeltRamper, der TiermenschSohn der Hagar, DerDer rosa DiamantKrieg im FriedenDudu, ein MenschenschicksalFinance pana velkovévodyDer Kaufmann von VenedigUliceDer Favorit der KöniginNathan, der WeisePique AssUpír NosferatuAm NarrenseilDer Roman der Christine von HerreDer zeugende TodSudí zalamejskýCaligari - Wie der Horror ins Kino kamGerman Grusel - Die Edgar Wallace-SerieCinemassacre's Monster MadnessUpírov návratDämonische Leinwand - Der deutsche Film der zwanziger JahreHistorie hororuBooQueen & David Bowie: Under PressureLe Vampire


Aktualizace osobnostního profilu Max Schreck: 30.10. 2023 23:41