Radek Pilař (1931 - 1993)


Jeden z významných českých tvůrců a čestný občan města Jičína, který se věnoval filmové tvorbě, režii, ilustraci, grafice a malbě. Do povědomí diváků se zapsal pomocí postavičky, která již 48 let pravidelně každý večer uvádí pohádky nejen pro děti.

Po cestě do Paříže v roce 1963, vytváří první pop-artem ovlivněné filmové experimenty a začíná spolupráce se Státním nakladatelstvím dětské knihy. Zde pracuje jako ilustrátor. Od této chvíle již není daleko ke spolupráci s Českou televizí a Krátkým filmem. Tvoří první náčrty a kresby pro dodnes známou znělku Večerníčku, která byla prvně uvedena v roce 1965. V této době také vzniká experiment „Písnička pro sklíčka". O rok později spolupracuje s Václavem Čtvrtkem na kresleném seriálu „O Rumcajsovi". Následuje spolupráce na dalších kreslených seriálech, dostává několikero ocenění nejen v tehdejším Československu, ale například i v Mexiku.

Spolu s režisérem B. Pojarem, J. Jarošem, J. Kubíčkem v roce 1985 zakládá na pražské FAMU obor animované tvorby. Po svůj další život se věnuje výtvarné tvorbě, organizaci kulturních událostí a sbírá další ocenění. Učení se ale nepřestává věnovat a zakládá v roce 1990 další obor na FAMU. Tentokrát jde o obor videa a intermediální formy. Zde také následující rok spoluzakládá katedru Animované tvorby a ateliér video tvorby na FAVU v Brně.

7. února 1993 umírá na infarkt. Roku 1996 mu byla udělena cena za celoživotní dílo - nakladatelství Albatros.


23.4.1931
Písek, Československo
7.2.1993
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Radek Pilař csfd

O loupežníku RumcajsoviO loupežnickém synku CipískoviViva video, video vivaPříběhy slavnýchPozrite sa!Virtuální oponaFlare UpPaintingBotičkaMusica Picta – Čas radováníPinup - Verze II.Země, světlo, vzduchMalování do vzduchuPinup - Verze I.


Aktualizace osobnostního profilu Radek Pilař: 7.12. 2023 13:38