Marcel Bluwal (1925 - 2021)


Jako režisér a scenárista patří Marcel Bluwal k významným osobnostem francouzské televize, uplatnil se ale také i v divadle a filmu. Je rodákem z Paříže, ale pochází z polské židovské rodiny, od dětství jevil zájem o film, k umění směřoval i studiem hudby. To mu ostatně pomohlo i za druhé světové války, kdy se musel s ohledem na svůj židovský původ skrývat. Azyl ve svém domě Marcelovi a jeho matce poskytl jeho učitel hudby, tady v malé místnosti přežili více než dva roky.

Velký úspěch sklidil Bluwal díky realizaci televizního seriálu VIDOCQ (1967), poté triumfoval dalšími adaptacemi klasiky v televizním filmu BRATŘI KARAMAZOVI (Les frères Karamazoff, 1969) nebo seriálu BÍDNÍCI (Les Misérables, 1971). Několik titulních rolí v adaptacích divadelních her pak v 70. letech hrála jeho manželka, herečka Danièle Lebrun (*1937); (SARA, 1975; LULU, 1978; MITZI, 1979). K filmové režii se Marcel Bluwal dostal znovu až v roce 1999 (NEJKRÁSNĚJŠÍ MÍSTO NA SVĚTĚ – Le plus beau pays du monde, 1999), kde opět – ovšem již jen v menší roli – hrála jeho manželka Danièle Lebrun. Kromě práce pro televizi a film se v posledních letech prosadil také jako divadelní režisér, několikrát se objevil i před kamerou v menší herecké roli, mimo jiné v letech 1975-1980 vyučoval na pařížské konzervatoři.

Z jeho dalších prací pro televizi připomeňme životopisný seriál MOZART (1982), zmínku si zaslouží i televizní film THÉRÈSE HUMBERT (1985), v němž svou poslední velkou roli vytvořila významná herečka Simone Signoret. Po delší přestávce se Marcel Bluwal vrátil k televizní režii prací na seriálu À DROITE TOUTE (2008), za nějž byl mimo jiné oceněn jako autor scénáře, jeho zatím poslední prací je televizní film JEANNE DEVÈRE (2011). Z manželství s Danièle Lebrun má dvě dcery; mladší z nich, Catherine Bluwal, dnes působí jako divadelní scénografka, příležitostně pracuje také pro film.


25.5.1925
Paříž, Île de France, Francie
23.10.2021
Marcel Bluwal csfd

Le Voyage en ArménieL'Argent fait le bonheurBillyL'Ami Giono : Onorato48 hodin v PařížiSortie de secoursNestor BurmaSérie noireCinéphiles de notre tempsHistoires de fictionCinépanoramaLes Vieux CalibresJeanne DevèreLe Plus Beau Pays du mondeLes RitalsClérambardL'Ami Giono : Jofroi de la MaussanLa Goutte d'orMusic HallSarah et le cri de la langousteThérèse HumbertLe MisanthropeLuluMitziSaraLes Frères KaramazovLa Double InconstanceL'Affaire LourdesBeaumarchais ou 60000 fusilsDon JuanAssurance de mes sentiments les meilleursLes Indes noiresKarambolyLe Scieur de longLe Dossier de Chelsea StreetLe Monte-chargeLe Mariage de FigaroOn purge bébéLes JoueursLes LoupsMisère et noblesseL'honorable Mr. PepysLe Plus Heureux des troisLe Revizor ou L'inspecteur généralTu ne m'échapperas jamaisLe RéveillonÀ droite touteMozartLes MisérablesLes Nouvelles Aventures de VidocqVidocqInspektor Leclerc


Aktualizace osobnostního profilu Marcel Bluwal: 12.4. 2024 13:50