Madeleine Lebeau (1923 - 2016)


Jméno Madeleine Lebeau českým divákům mnoho neřekne, její tvář ale známe ze slavné americké Casablancy i z romantické série o Angelice, točila také s Fellinim. Narodila se na pařížském předměstí Antony, prameny se ale liší v datu jejího narození, vzhledem k dataci prvního sňatku je ale pravděpodobně, že se tak stalo v roce 1921. Právě díky prvnímu manželovi pronikla do světa šoubyznysu, když se v roce 1938 provdala za herce Marcela Dalia (1900-1983).

V Americe hrála Madeleine Lebeau poprvé ve filmu BRÁNA KU ŠTĚSTÍ (Hold Back the Dawn, 1940), zásadním způsobem se v její filmografii vyjímá již zmíněná CASABLANCA (1942), kde hrála milenku hlavního hrdiny Ricka (Humphrey Bogart). V Americe pak natočila další tři filmy, posledním z nich byl muzikál HUDBA PRO MILIÓNY (Music for Millions, 1944). Po válce se vrátila do Francie, tentokrát již ale sama, protože s Daliem se rozvedla v roce 1942. V Americe užívala Madeleine upravené příjmení ve formě Le Beau; takto rozdělené jméno totiž budilo zdání šlechtického původu a jakákoliv případná souvislost s modrou krví byla ve Státech vždy automatickou vstupenkou do lepší společnosti.

K práci před kamerou se vracela především v historických kostýmech (ŠUANI – Les chouans, 1946; KADET ROUSSELLE – Cadet Rousselle, 1954; NAPOLEON – Napoléon, 1955), objevila se také v britském filmu ZLATÁ KLEC (Cage of Gold, 1950), vidět ji bylo možno i jako lékárnici v dodnes oblíbeném vánočním filmu ZEMĚ, ODKUD PŘICHÁZÍM (Le pays d′ou je viens, 1956), po boku začínající Brigitte Bardot hrála v PAŘÍŽANCE (Une parisienne, 1957). Příležitostně nacházela uplatnění i v divadle a například v polovině 50. let hrála na scéně Théâtre des Ambassadors.

Počátkem šedesátých let začal věhlas Madeleine Lebeau postupně slábnout, zmínku si ale zaslouží Felliniho film 8 ½ (1963), i když tady se jen mihla. Ve filmu ANGELIKA, MARKÝZA ANDĚLŮ (Angélique, marquise des anges, 1964) se objevila v menší roli vévodkyně de Montpensier, u níž titulní hrdinka hledala podporu v žádosti o milost pro svého vězněného manžela Peyraca. Své poslední dva filmy bez většího významu natočila Madeleine Lebeau ve Španělsku, pak se ještě objevila ve francouzské televizi.


10.6.1923
Antony, Seine, Francie
1.5.2016
Estepona, Španělsko
Madeleine Lebeau csfd

La Bouquetière des innocentsDesafío en Río BravoVuelta, LaAngelika, markýza andělůOsm a půlLe Chemin des écoliersVous n'avez rien à déclarer ?La Vie à deuxPařížankaZemě, odkud přicházímLa pícara molineraNapoléonCadet RousselleQuai des blondesSi Versailles m'était contéAventurière du Tchad, L'Légère et court vêtueMandat d'amenerRires de ParisFortuné de MarseilleDupont BarbèsParis chante toujours!Et moi j'te dis qu'elle t'a fait d'l'oeil!Klec ze zlataSecret de Monte-Cristo, LeChouans, LesMusic for MillionsParis After DarkCasablancaGentleman JimBrána ke štěstíJeunes filles en détresseAllô PoliceI, Dalio


Aktualizace osobnostního profilu Madeleine Lebeau: 1.11. 2023 10:24