Marco D'Amore 42 let


Marco D'Amore herecké vlohy zdědil po dědečkovi Cirovi Capezzonem, který vystupoval se slavným neapolským hercem a zpěvákem Ninem Tarantem a zahrál si i v několika filmech od Nanniho Loye a Francesca Rosiho. Marco sám začínal jako divadelní herec. V roce 2000 získal roli v představení „Le avventure di Pinocchio“ („Pinocchiova dobrodružství“) divadelní společnosti Teatri Uniti Toniho Servilla. Poté nastoupil na Scuola d'arte drammatica Paolo Grassi v Miláně, kterou v roce 2004 absolvoval. Následovala spolupráce se spolkem Le Belle Bandiere a role v Servillově adaptaci Goldoniho hry „La villeggiatura“ („Dovolená“).

První celovečerní film, v němž můžeme D'Amoreho zahlédnout, je komedie Tris di donne e abiti nuziali (2009). Naplno o sobě dal vědět ale až napřesrok v Cupelliniho filmu Tichý život, v němž se opět setkal se Servillem. O další rok později ztvárnil menší roli v koprodukčním snímku Svatba mezi citróny. V roce 2012 zaznamenal u domácího publika úspěch v seriálu Benvenuti a tavola - Nord vs Sud, mezinárodní věhlas mu ale přinesl až rok 2014, a sice role gangstera Cira di Marzia v seriálu Gomora. Ciro se v roce 2019 dočkal i vlastního filmu Nesmrtelný, jehož je D'Amore zároveň režisérem.

Z další tvorby stojí na zmínku drama Un posto sicuro (2015), věnované italské azbestové aféře, v němž D'Amore figuruje jako herec a spoluscenárista. V roce 2017 dal nakrátko vážnost stranou a změnil se pro komedii Škaredí a zlí ve zfetovaného dredaře Merdu, ještě téhož roku se ale vrací k dramatické tvorbě v krátkém snímku Emanuela Palamary Uomo in mare.

Na domácích i zahraničních festivalech obdržel Marco D'Amore již několik cen. V roce 2012 získal ocenění na filmovém festivalu v Bobbiu a na Galà del Cinema e della Fiction in Campania za roli v Tichém životě. Gomora mu v roce 2014 zase vynesla cenu na Mezinárodním festivalu Capri Hollywood. V roce 2016 bodoval s filmem Un posto sicuro, kdy získal Stříbrnou stuhu v kategorii zvláštní ocenění a byl nominován na další v kategorii nejlepší námět. O rok později se pak podílel na zisku další Stříbrné stuhy za Uomo in mare.


12.6.1981
Caserta, Campania, Itálie
Marco D'Amore csfd

CaracasBezpečíNesmrtelnýDrive Me HomeŠkaredí a zlíAlaskaUn posto sicuroPerez.Svatba mezi citrónyTichý životGomoraThe ComediansNapoli magicaPusinkyCelebrity Hunted: Caccia all'uomo


Aktualizace osobnostního profilu Marco D'Amore: 23.4. 2024 19:31