Ólafur Arnalds 37 let


Ólafur Arnalds se narodil 3. listopadu 1986 v islandském Mosfellsbæru, městě nacházejícím se nedaleko hlavního města Reykjavíku. Začátek jeho hudební kariéry je spojen s metalovými kapelami Fighting Shit a Celestine, ve kterých působil na postu bubeníka. V roce 2004 složil na požádání německé skupiny Heaven Shall Burn intro a outro pro jejich album Antigone. Skladby měly obsahovat pouze piano a strunné nástroje, a tak vznikly Arnaldsovy první klasické písně.

V dubnu 2009 Arnalds odstartoval týdenní projekt, jehož cílem bylo každý den složit jednu skladbu. Všech sedm kusů poté vyšlo pod názvem 'Found Songs'. V říjnu téhož roku měl premiéru balet Dyad 1909, ke kterému Arnalds napsal sedm písní. Poté následovala alba '...and they have escaped the weight of darkness' a 'Living Room Songs'. Druhé zmíněné album je – stejně jako 'Found Songs' – týdenní projekt.

V roce 2011 složil soudtrack k filmu Další šťastný den režiséra Sama Levinsona. O rok později se jeho skladba Allt varð hljótt objevila ve filmu Hunger games. V traileru k filmu Looper (2012) byla použita skladba Til Enda.

Na počátku roku 2013 spatřilo světlo světa třetí studiové album 'For Now I Am Winter', na kterém hostuje Arnór Dan, zpěvák islandské skupiny Agent Fresco. Skladba For Now I Am Winter se objevila v pilotním dílu seriálu Masters of Sex (2013). Arnalds je také autorem hudby k filmu Gimme Shelter (2013) režiséra Rona Krausse a k britskému seriálu Broadchurch (2013) – za ni získal v roce 2014 cenu BAFTA v kategorii „Nejlepší původní hudba".


3.11.1986
Mosfellsbær, Island
Ólafur Arnalds csfd

Nech mě padnoutŽivot v akvárkuDej mi domovDalší šťastný denIn George's CaveMoonhavenNa povrchuPhilip K. Dick's Electric DreamsBroadchurchVzestup hlubinyAufschrei der JugendChasing the PresentIsland SongsOut of Thin AirStare Into the Lights My PrettiesThe Invisible FrontEen zwerver willen zijnÓlafur Arnalds & JFDR: Back to the SkyJejí tanecCaracasBlinkyTMRivers ReturnPressPausePlay


Aktualizace osobnostního profilu Ólafur Arnalds: 7.11. 2023 10:09