Torgny Wickman (1911 - 1997)


Z výčtu filmařských profesí, které na různých svých snímcích Torgny Wickman zastával, by někdo mohl usuzovat, že se jedná o renesančního tvůrce. Bohužel reálné kvality jeho děl tuto představu zásadně čeří. Při střízlivém zhodnocení se Wickman ukazuje jako prachsprostý hokynář, který nedostatky v oblasti talentu vyvažoval podnikavostí.

Během následujících osmi let, po nichž dal celovečerním bijákům sbohem, Wickham stihl natočit nejen další tři přímá pokračování svého oslíčku-otřes-se, ale také hrstku narativních filmů. Žalostný pokus o skloubení erotického dramatu se satanistickým hororem Skräcken har 1000 ögon (Hrůza má 1000 očí, 1970), jalová lascivní komedie Kyrkoherden (Vikář, 1970) o duchovním stiženém kletbou permanentní erekce či nesoudně ambiciózní kostýmní hambárna Lockfågeln (Vějička, 1971) ukazují, že i mimo svět porna zůstal věrný heslu „sex prodává“.

Bezostyšná exploatace Anita - švédská nymfička (1973) představuje středobod Wickmanovy tvorby. Z jeho pseudodokumentů přebírá alibistický rámec osvětového díla, zatímco fušersky provozní formou zpracovává fiktivní příběh, který se celý točí kolem sexu. Hlavní atrakcí filmu se stalo angažování úchvatné Christiny Lindbergové, která se díky svým přednostem a ochotě je předvádět před kamerou stala mezinárodní hvězdou erotických filmů od Evropy přes Ameriku až po Japonsko.


22.4.1911
Lund, Malmöhus län, Švédsko
23.9.1997
Katrineholm, Södermanlands län, Švédsko
Torgny Wickman csfd

Ta mej i dalenDrömdoktornInkräktarnaAnita - švédská nymfičkaLockfågelnSkräcken har 1000 ögonKyrkoherdenEva - den utstöttaBlockerat spårEn natt på GlimmingehusFlicka utan namnKär-lek, så gör vi: Brev till Inge och StenKärlekens XYZMera ur kärlekens språkUr kärlekens språkPortrait of StockholmDrömsex i 3-DEn tarantella om efteråt


Aktualizace osobnostního profilu Torgny Wickman: 2.11. 2023 16:01