Francine Bergé 85 let


Herečka Francine Bergé pochází z umělecké rodiny, od dětství se věnovala baletu, později hrála amatérské divadlo a začala studovat herectví na Národní konzervatoři dramatických umění v Paříži. Ještě jako studentka debutovala i před filmovou kamerou a v menší roli služky se objevila v Renoirově filmu ELENA A MUŽI (Elena et les hommes, 1956). Absolutorium konzervatoře s první cenou v oboru tragédie pro ni znamenalo automatický vstup na nejprestižnější francouzskou divadelní scénu Comédie Française. Tady sice strávila jen dva roky, ale stihla nasbírat zkušenosti ve francouzské i světové klasice, které pak zúročila na dalších jevištích.

V divadle spolupracovala s neméně významnými režiséry (Jean Meyer, Roger Planchon), v 60. letech působila hlavně v Théâtre du Palais Royal, střídavě hrála ale i na dalších scénách, často hostovala také na proslulých divadelních festivalech, především v Avignonu, později rozšířila své působení i o regionální divadla a hrála například v Nice, Marseille nebo Strasbourgu. Vedle osvědčené klasiky (Shakespeare, Moliere, Racine) excelovala i v moderním repertoáru (Cestující bez zavazadel, Zámek ve Švédsku). Za roli Bereniky ve stejnojmenné Racinově hře získala v roce 1970 cenu Svazu divadelních kritiků, o mnoho později byla nominována na Molièrovu cenu za svou kreaci v Haimově hře Jeux de scene (2003).

S filmem nadále spolupracovala spíše jen výjimečně, dvakrát ale hrála s Alainem Delonem (PAN KLEIN – Monsieur Klein, 1975; DOKTOR – Le toubib, 1979), před kamerou se objevila v menších rolích i v dalších významnějších filmařských počinech té doby (DOCELA OBYČEJNÝ PŘÍBĚH – Une histoire simple, 1978). Později se znovu setkala s Alainem Delonem, s nímž ve filmu ZLOČIN (Le crime, 1992) vytvořila manželský pár. V posledních letech jsme Francine Bergé mohli vidět ve slavných PURPUROVÝCH ŘEKÁCH (Les rivieres pourpres, 2000) nebo v roli matky hlavní hrdinky ve filmu MÉ DRUHÉ JÁ (A ton image, 2004).

Její mladší sestra Colette Bergé (1941-2008) byla též herečkou, hrála především v televizi, spolu s Francine se před kamerou setkaly při práci na filmu HLUBINY (Les abysses, 1962).


21.7.1938
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie
Francine Bergé csfd

Le Grand ChariotČíslo jednaIl faut marier mamanNebezpečná hraTaková malá ležLe Choix de MachaMé druhé jáSi j'étais luiDivoká nevinnostConfort moderneL'EnchanteurPurpurové řekyToute la ville en parleInséparablesKennedy et moiUn cadeau, la vie !Vigo, histoire d'une passionV sedmém nebiMédéeCommissaire Chabert : Mort d'une fugitiveDu fond du coeurLa Voyageuse du soirZločinLes BonnesŽivot je románEmmenez-moi au théâtre : Apprends-moi CélineAiméeCarte VermeilLe Mariage de FigaroDáma v nesnázíchDoktorAllégraDocela obyčejný příběhLouis XI ou La naissance d'un roiLuluPan KleinUn bail pour l'éternitéPlus amer que la mortMadame BaptistePaulina 1880Le MisanthropeBruno, l'enfant du dimancheBenjamin aneb Deník paniceCatherinePar quatre cheminsIl faut que je tue Monsieur RumannJeptiškaGaspard des montagnesLa RondeJudexPropastiLa Conjuration de Cinq-MarsOthelloElena a mužiAlphonseClara ShellerováPřípady sestry Terezy


Aktualizace osobnostního profilu Francine Bergé: 26.3. 2024 07:54