Danièle Delorme (1926 - 2015)


Francouzská herečka Danièle Delorme se narodila v Levallois-Perret jako Gabrielle Girard, jejím otcem byl všestranný umělec André Girard (1901-1968), známý jako malíř a divadelní scénograf. Danièle měla tři sestry a od dětství se věnovala hře na klavír, později studovala konzervatoři, svůj debut před filmovou kamerou absolvovala již počátkem čtyřicátých let menšími rolemi ve filmech ROZKOŠNÁ PŘÍHODA (La belle aventure, 1942) a FELICIE NANTEUILOVÁ (Félicie Nanteuil, 1942).

V roce 1954 se Danièle Delorme rozvedla s Gélinem a jejím druhým manželem se o dva roky později stal herec a režisér Yves Robert (1920-2002). Založili spolu produkční společnost La Guéville a Danièle Delorme se pak na postu producentky podílela na několika filmech, především těch, které režíroval Yves Robert. Jejich největším společným úspěchem byla slavná KNOFLÍKOVÁ VÁLKA (La guerre des boutons, 1962), později Danièle zaštítila několik snímků režiséra Alaina Cavaliera.

Souběžně se nadále věnovala herectví, s Jeanem Maraisem vytvořila ústřední pár ve filmu KAŽDÝ DEN MÁ SVÉ TAJEMSTVÍ (Chaque jour a son secret, 1958), později byla přizvána i k několika projektům tvůrců nové vlny jako byli Agnes Varda nebo Claude Lelouch, není nijak překvapivé, že hrála také pod režijním vedením svého manžela Yvese Roberta (ZÁLETNÍK – Un éléphant ça trompe énormément, 1976; JDEME VŠICHNI Z RÁJE – Nous irons tous au paradis, 1977). Ve srovnání s jejím vytížením v padesátých letech lze ale zaznamenat výrazně nižší počet jejích filmových rolí. Příležitostně hrála také v televizi, pokračovala i v práci na divadelních jevištích.

Od osmdesátých let se Danièle Delorme angažuje ve funkcích různých institucí spojených s filmem i dalšími oblastmi francouzské kultury, v roce 1988 byla i členkou poroty na festivalu v Cannes. Před kamerou vytvořila poslední větší roli v dramatu TICHÉ VODY (Les eaux dormantes, 1992), kde se setkala se svým bývalým i současným manželem.


9.10.1926
Levallois-Perret, Francie
17.10.2015
Paříž, Île de France, Francie
Danièle Delorme csfd

Velká láskaAlexandre le bienheureuxLes CopainsBébert et l'omnibusKnoflíková válkaDisparusSortez des rangsEaux dormantes, LesVacances au purgatoireGrande dune, LaBal perduDéserteur, LeNovembermondCôte d'amour, LaQu'est-ce qui fait courir David ?La Naissance du jourUne femme dans la villeBarikáda úsvituZáletník 2ZáletníkTouch Me NotKráskaStrašný senAbsences répétéesHoa BinhRošťákÀ corps perduDes Christs par milliersMarie SoleilCléo od pěti do sedmiSedmý porotceBídníciChaque jour a son secretNevídáno, neslýchánoPrisons de femmesMitsouMitsou ou Comment l'esprit vient aux filles...Tu ne m'échapperas jamaisVoici le temps des assassinsLe dossier noirCasa RicordiHuis closLe guérisseurMaison de poupéeNaše časySi Versailles m'était contéFemmes de ParisAmour, Madame, L´Dents longues, LesL'amour, MadameLa jeune folleAdresát neznámýOliviaTraité de bave et d'éternitéAgnès de rienMinne, l'ingénue libertineMiquette a její matkaZtracené vzpomínkyLa cage aux fillesRendez-vous avec la chance


Aktualizace osobnostního profilu Danièle Delorme: 5.11. 2023 05:49