Nyta Dover (1927 - 1998)   † 70 let


Herečka a zpěvačka Nyta Dover prodělala více či méně úspěšnou kariéru v Evropě i ve Spojených státech, ale zatímco v zahraničních zdrojích je o ní poměrně dost informací, u nás je tato původem česká umělkyně naprosto neznámá. Narodila se jako Anita Chvalkovská ve Švýcarsku, jejím otcem byl československý diplomat František Chvalkovský (1885-1945), který byl tehdy velvyslancem v Německu, matka Blanche Roussel byla původem z Francie. Podle otcova aktuálního působení na diplomatických postech vyrůstala Anita postupně v Německu a Itálii, koncem třicátých let se rodina vrátila do Československa (František Chvalkovský byl v letech 1938-1939 československým ministrem zahraničí). Vyrůstání ve dvojjazyčném rodinném prostředí i pobyt v různých zemích vedl k tomu, že Anita Chvalkovská nakonec ovládala devět jazyků.

Koncem čtyřicátých let se Anita Chvalkovská vrátila do Evropy a pod uměleckým jménem Nyta Dover zahájila úspěšnou hereckou dráhu v Itálii, kde pobývala již několik let před válkou. Hned první role v komedii ZATRACENÁ VÁLKA (Accidenti alla guerra, 1948) pro ni znamenala úspěšný vstup do světa filmu, na přelomu 40. a 50. let již točila několik filmů ročně a většinou poměrně velké role, připomeňme několik zdařilých počinů zasazených do doby z konce války jako KLÁŠTER SVATÉ KLÁRY (Monastero di Santa Chiara, 1949) nebo ŽENY BEZE JMÉNA (Donne senza nome, 1950). Se svým temperamentem ale více uplatnění nacházela v komediálním žánru (PSÍ ŽIVOT – La vita di cani, 1950; BYL TO ON, ANO, ANO – Era lui… si! Si!, 1951), z tohoto typu filmů vyniká spolupráce s Robertem Rossellinim a slavným komikem Toto (KDE JE SVOBODA? - Dov′e la liberta?, 1954). Zmínku si zaslouží i snímek ŽÍZEŇ PO ŽIVOTĚ (Febbre di vivere, 1953), kde hrála s Marcellem Mastroiannim. Kromě filmu působila také v divadle a zvláště úspěšná byla na menších scénách kabaretního typu.

Koncem padesátých let přesídlila Nyta Dover do Spojených států, kde znovu dokázala prodat své umění, půvaby i schopnost hovořit devíti jazyky. K filmu se sice již nedostala, ale jako zpěvačka vystupovala s nejslavnějšími umělci typu Louise Armstronga nebo Franka Sinatry. Právě tehdy začala užívat uměleckou přezdívku La Contessa, což v konečném důsledku vedlo k tomu, že některé zahraniční prameny spojují titul hraběnky i s jejím vlastním jménem. Je pravděpodobné, že šlechtickou identitu si Nyta Dover budovala sama, protože modrá krev měla v Americe vždy otevřené dveře, mohlo to ale vzniknout i nízkým americkým povědomím o evropských reáliích a mírně pomýlené teorii, že v Evropě je každý ministr zahraničí šlechtic. Což ovšem nebyl případ Františka Chvalkovského ani jeho dcery. Kromě řady televizních vystoupení v Americe měla také angažmá jako kabaretní umělkyně v Argentině, kde nakonec svou kariéru zakončila.

Nyta Dover byla několikrát provdaná, jejím posledním manželem byl od roku 1997 zpěvák David Scism. Nyta Dover zemřela v americkém Fort Lauderdale 13. dubna 1998 ve věku 70 let následkem rakoviny. Během své deset let trvající kariéry v italské kinematografii natočila bezmála čtyřicet filmů.


17.5.1927
Vevey, Švýcarsko
13.4.1998
Fort Lauderdale, Florida, USA
Nyta Dover csfd

Yo y las mujeresMai ti scorderòOre dieci lezione di cantoMantello rosso, IlProcesso all'amoreKde je svoboda?Třikrát ženaAddio, figlio mio!Febbre di vivereL'incantevole nemicaViva la rivista!AbracadabraLa regina di SabaPentimentoViva il cinema!È arrivato l'accordatoreAmor non ho... però... peròArrivano i nostriEra Lui!... Si! Si!Ha fatto trediciLa famiglia PassaguaiLibera uscitaPorca miseriaPsí životRomanticismoÈ arrivato il cavaliere!Al diavolo la celebritàDonne senza nomeMonastero di Santa ChiaraAccidenti alla guerra!...


Aktualizace osobnostního profilu Nyta Dover: 20.4. 2024 02:16