Frederick Stafford (1928 - 1979)


Životní osudy herce Fredericka Stafforda nabízejí velmí zajímavý příběh dnes již málo známé osobnosti českého původu. Narodil se v Československu do německé rodiny, jeho vlastní jméno bylo Friedrich Strobl von Stein. Od dětství se věnoval sportu, hrál závodně hokej, později to bylo plavání a v roce 1948 byl reprezentantem na letní olympiádě v Londýně. Mezitím emigroval z Československa a usadil se v Austrálii, kde vykonával několik zaměstnání. Nakonec se mu podařilo vystudovat přírodní vědy a po získání doktorátu se vypracoval do manažerských pozic u farmaceutické firmy Bristol Meyers.

Pro filmovou dráhu si zvolil umělecký pseudonym; točil sice hlavně ve Francii, ale v tehdejší éře mezinárodních koprodukcí se na plakátech cizí jména vyjímala vždy dobře, proto anglické jméno Frederick Stafford. Jeho prvním filmem byl špionážní titul FURIA À BAHIA POUR OSS 117 (1966), v němž jeho partnerkou byla Mylène Demongeot, v dalším příběhu s agentem OSS 117, komerčně velmi úspěšném filmu TAJNÝ AGENT V TOKIU (Atout coeur a Tokyo pour O.S.S. 117, 1966), stála po jeho boku Marina Vlady. Mezitím ztvárnil dalšího agenta v německém filmu AGENT 505 – TODESFALLE BEIRUT (1966).

Přicházely i nabídky z dalších zemí, ze tří válečných filmů natočených v Itálii stojí za zmínku BITVA U EL ALAMEJNU (La battaglia di El Alamejn, 1969). Pak přišla výzva, které nešlo odolat – s francouzskými herci a Frederickem Staffordem v hlavní roli chtěl natáčet Alfred Hitchcock. Výsledkem byl špionážní thriller TOPAZ (1969), který však v Hitchcockově filmografii nemá nijak zásadní pozici. Podle mínění kritiky právě Stafford svými chabými hereckými schopnostmi pohřbil celý film a Američany zaujala spíše jeho fyzická podoba s Cary Grantem. Bez zajímavosti není ani fakt, že Philippe Noiret, který se ve svých pamětech natáčení TOPAZU věnuje celkem podrobně, jméno Fredericka Stafforda vůbec nezmiňuje…

Počátkem sedmdesátých let natočil Stafford několik filmů v Itálii, návrat ke slávě mu měla zajistit kriminálka DĚVČE Z VIA CONDOTTI (La ragazza di Via Condotti, 1973), očekávaný úspěch se ale nedostavil. Do rychlých obrátek a zájmu médií se mezitím dostal Staffordův soukromý život. Při natáčení filmu METTI CHE TI ROMPO IL MUSO (1973) se sblížil s dočasnou německou hvězdou Margaret Rose Keil a jejich soukromý vztah byl příčinou rozchodu s manželkou Marianne Hold. Ta ovšem svůj odchod od manžela pojala v teatrálním stylu, i s malým synem zmizela beze stopy v září 1973 a Stafford zalarmoval policii několika států. Když byla Marianne nalezena, skončila v péči psychiatrické kliniky.


11.3.1928
Československo
28.7.1979
Švýcarsko
Frederick Stafford csfd

La lupa mannaraSfida sul fondoBianchi cavalli d'AgostoLa trastiendaRuce vzhůru!Metti... che ti rompo il musoRagazza di Via Condotti , LaAbuso di potereBitva u El AlameinuOrli nad LondýnemTopazA zítra potáhnete do peklaL'homme qui valait des milliardsAgent 505 - Todesfalle BeirutAtout coeur à Tokyo pour O.S.S. 117Žraloci si přejí večeřetFuria à Bahia pour OSS 117


Aktualizace osobnostního profilu Frederick Stafford: 30.3. 2024 14:19