Noëlle Adam 90 let


Slavná francouzská tanečnice Noëlle Adam je známá i českým divákům jako herečka v několika filmech, do širšího povědomí vstoupila také jako snacha Charlieho Chaplina. Narodila se jako Huguette Noëlle Adam na Štědrý den 1933 v přístavním městě La Rochelle. Pocházela z prostých poměrů, otec byl rybářem, matka se starala o rodinu. Noëlle již jako dítě propadla tanci a v šestnácti letech odešla do Paříže, kde se brzy prosadila jako tanečnice v kabaretech.

Rozruch způsobila Noëlle Adam v roce 1960. Relativně málo známá tanečnice se provdala za herce Sydneye Chaplina (1926-2009), syna slavného Charlieho Chaplina. Pozornost novinářů se upnula k rodině nevěsty a stránky časopisů plnily senzační články o tom, že syn nejslavnějšího herce na světě se oženil s dívkou z chudé rodiny (její bratr byl pokrývačem, sestra prodavačkou). Manželství s Chaplinem skončilo později rozvodem a od počátku sedmdesátých let žila Noëlle Adam se slavným hercem Serge Reggianim (1922-2004).

Ve filmu se Noëlle Adam vyskytovala spíše již jen výjimečně, i naši diváci ji ale dobře znají jako primabalerínu Evansova tanečního souboru Françoise, kterou ztvárnila ve Funèsově komedii PITI PITI PA (L′homme d′orchestre, 1970). Zatím naposledy se objevila ve filmu NEDOBROVOLNĚ S JINÝMI (De force avec d′autres, 1992) v režii svého nevlastního syna Simona Reggianiho a hrál zde také Serge Reggiani. Za Reggianiho se Noëlle Adam provdala v roce 2003, krátce před jeho smrtí.


24.12.1933
La Rochelle, Poitou-Charentes, Francie
Noëlle Adam csfd

De force avec d'autresL'imprécateurKde je Beta?La Peau de TorpédoLied der Balalaika, DasPiti Piti PaAuvergnat et l'autobus, L'La PrisonnièrePašaLes mille et une nuitsBeat GirlSergent XNevídáno, neslýchánoSmolařMissThe Trials of O'BrienUn Français nommé GabinPlus fort que toutDu côté de chez DaveUn jour, un destinCafé PicoulyLa nuit des CésarsToast of the Town


Aktualizace osobnostního profilu Noëlle Adam: 31.10. 2023 05:41