Chelo Alonso (1933 - 2019)


Italská kinematografie přelomu 50. a 60. let 20. století byla především ve znamení historických filmů žánru sandálu a meče a producenti tehdy do Itálie importovali řadu krasavic nejrůznějších národností, díky tomu se dočasnou filmovou hvězdou stala i kubánská tanečnice Chelo Alonso. Narodila se jako Isabella Garcia v Lugarenu na Kubě, její matka pocházela z Mexika. Isabella brzy jevila pohybové nadání, začala se věnovat tanci a již v sedmnácti letech oslnila svým uměním Kubu, vystupovala mimo jiné v Národním divadle v Havaně.

Ještě v roce 1959 byla Chelo Alonso vyhlášena ženským objevem italského filmu a odehrála pak hlavní role v řadě filmů, především v žánru sandálu a meče, ale i v dalších titulech dobrodružného typu zasazených do různých lokalit i historických období. Nejčastěji byl jejím partnerem oblíbený představitel siláků Steve Reeves (IL TERRORE DEI BARBARI, 1959; PIRÁT MORGAN – Morgan il pirata, 1961; SPARTAKŮV SYN – Il figlio di Spartaco, 1962), točila ale i s dalšími americkými hvězdami žánru jako byli Mark Forest (MACISTE V ÚDOLÍ KRÁLŮ – Maciste nella valle dei rei, 1960) nebo Dan Megowan (CESTA GIGANTŮ – La strada dei giganti, 1961). V dobrodružném příběhu ze Středomoří POMSTA SARACÉNŮ (La scimitarra del Saraceno, 1960) byl jejím partnerem i populární Lex Barker. Naopak po boku skutečně velkých herců jako byl Vittorio de Sica nebo Alberto Sordi se objevila v menší roli v komedii GASTONE (1960).

Při natáčení filmu PIRÁT MORGAN (Morgan il pirata, 1961) se Chelo Alonso seznámila s producentem Aldo Pomiliou, který se vzápětí stal jejím manželem a později se jim narodil syn Aldino. Rodinné zázemí ji pak přimělo k omezení filmování, později se ale prosadila v televizi jako průvodkyně pořadů o vaření, v nichž představovala kubánská národní jídla. Mezitím v roce 1963 odmítla návrat do rodné Kuby a rozhodla se trvale usadit v Evropě. Její další vystoupení před kamerou byla již bezvýznamná, nutno ale přiznat, že hrála ve slavném westernu HODNÝ, ZLÝ A OŠKLIVÝ (Il buono, il brutto, il cattivo, 1966), tady se ale skutečně jen mihla a navíc ani nepromluvila.

Po manželově smrti v roce 1986 se Chelo Alonso usadila v Toskánsku, kde si otevřela malou restauraci, kterou – dnes již jako hotel – provozuje dodnes. Ke své bývalé herecké slávě se dnes vrací již jen sporadicky prostřednictvím rozhovorů v médiích.


10.4.1933
Central Lugareno, Camaguez, Kuba
20.2.2019
Mentana, Itálie
Chelo Alonso csfd

La notte dei serpentiCorri, uomo, corriHodný, zlý a ošklivýIl figlio di SpartacusQuattro notti con AlbaMaciste nella terra dei ciclopiRagazza sotto il lenzuolo, LaRegina dei tartari, LaStrada dei giganti, LaCapitaine MorganGastoneIl terrore della maschera rossaMaciste nella valle dei reSignore, LeGuardatele ma non toccateleIl terrore dei barbariKrálové FrancieLa Vengeance du SarrasinTunisi top secretVe jménu ŘímaWestern, Italian Style


Aktualizace osobnostního profilu Chelo Alonso: 12.10. 2023 03:34