Lyne Chardonnet (1943 - 1980)


Francouzská herečka Lyne Chardonnet nemohla kvůli předčasnému úmrtí v plné šíři prokázat své schopnosti, díky několika vedlejším rolím ve filmech ji ale dobře znají i čeští diváci, i když si s jejími rolemi jen těžko spojíme jméno. Narodila se v Paříži, její otec Léopold Chardonnet působil ve finanční sféře, matka Ellen Shapiro pocházela z Irska. Od dětství se Lyne Chardonnet věnovala tanci, později studovala herectví na pařížské Národní konzervatoři a vzdělání ukončila druhou cenou v oboru klasické a moderní komedie.

Další výrazné vedlejší role jí nabídly filmy BRUNO, NEDĚLNÍ DÍTĚ (Bruno, l′enfant de dimanche, 1968) a MŮJ STRÝC BENJAMIN (Mon oncle Benjamin, 1969). V této době také absolvovala krátké manželství se spisovatelem Paul-Loup Sulitzerem (*1946), které ovšem trvalo jen několik měsíců (1968-1969). Později byl jejím životním partnerem herec a režisér Jacques Cortal, z jejich vztahu se narodila dcera Léa (*1974). Mezitím pokračovala Lyne Chardonnet v práci pro televizi i film, v divadle se dostala k významným rolím i mimo komediální žánr (O myších a lidech).

Diagnostikovaná rakovina jater začala omezovat práci Lyne Chardonnet koncem sedmdesátých let, přesto ještě krátce před smrtí stihla odehrát menší role v kriminálce TŘI MUŽI NA ZABITÍ (Trois hommes a abattre, 1980) a v životopisném snímku o slavné módní návrhářce CHANEL SOLITAIRE (1981). Následkem svého zákeřného onemocnění zemřela Lyne Chardonnet 11. prosince 1980 ve věku 37 let.


5.5.1943
Paříž, Île de France, Francie
11.12.1980
Enghien-les-Bains, Francie
Lyne Chardonnet csfd

Chanel SolitaireLe Mystère de Saint-ChorluTři muži na zabitíUne merveilleuse journéeLady OscarLe Roi MuguetPar devant notairePierretteClaudine en ménageClaudine s'en vaUspěchaný mužDracula  a synHračkaDada au coeurLe ProtecteurL'OeufTime for LovingBruno, l'enfant du dimancheClérambardJe, tu, elles...Můj strýc BenjaminBenjamin aneb Deník paniceMayerlingTetovanýVálka skončilaBuď zdráv, šampióneLa vie des autresLes Amours de la belle époqueClaudineLes Hommes de RoseBlaue Palais, DasLa Folie des bętesMessieurs les jurésUn curé de chocLidé z MogadoruNoëlle aux quatre ventsDeslouettes père et filsLe Comte Yoster a bien l'honneurLes Sept de l'escalier quinze BAllô PolicePosledních pět minutLes ...borgnes sont rois


Aktualizace osobnostního profilu Lyne Chardonnet: 25.2. 2024 09:16