Lea Padovani (1920 - 1991)   † 70 let


Významná italská divadelní herečka Lea Padovani se narodila ve starobylém městečku Montalto di Castro nedaleko Říma, původ její rodiny byl ale na Korsice. Herectví studovala na Národní akademii v Římě a ještě před koncem války se začala uplatňovat na divadelních jevištích. Vystřídala postupně několik divadelních společností, vynikla především v letech 1946-1947, kdy v režii Luchina Viscontiho excelovala v Cocteauově hře Hrozní rodiče.

I když Lea Padovani žila především divadlem, v padesátých letech ji čekala i hvězdná filmová kariéra v celoevropském měřítku. Zatímco v britské produkci napřed hrála ve filmech, až pak zazářila v Londýně na divadelním jevišti, její francouzské angažmá probíhalo obráceně – napřed úspěšné divadelní turné v Paříži, až pak přišly nabídky od významného režiséra André Cayatta (ČERNÝ SPIS – Le dossier noir, 1955; OKO ZA OKO – Oeil pour oeil, 1957). Znovu samozřejmě točila i v Itálii, kromě velkých rolí v dramatickém žánru se objevovala i v komediích (TOTÒ A ŽENY – Totò e le donne, 1954), hrála také v poslední ze tří slavných veseloher CHLÉB, LÁSKA A… (Pane, amore e…, 1955).

Mezi největší herecké úspěchy Ley Padovani patřilo triumfální divadelní turné v Británii v letech 1952-1953, později se do Londýna ještě několikrát vrátila, zajímavé výkony podala v představeních Jindřich IV., Kočka na rozpálené plechové střeše nebo Tetovaná růže. V padesátých letech navázala spolupráci také s televizí, kde účinkovala v adaptacích divadelních her, později hrála i v seriálech. Co se týče dalších filmových rolí, připomeňme alespoň její Kateřinu Medicejskou, díky níž ji i naši diváci dodnes znají z filmu KNĚŽNA DE CLÈVES (La princesse de Cleves, 1960), ve Francii pak znovu hrála v adaptaci Zolova románu GERMINAL (1963). Opět ji ke spolupráci přizval Edward Dmytryk (VÁHAVÝ SVĚTEC – The Reluctant Saint, 1962), mezinárodní obsazení pak doplnila v koprodukčním filmu francouzského režiséra Christiana Marquanda CANDY (1968).

Počátkem sedmdesátých let shledala Lea Padovani další nabídky ve filmu i divadle jako málo zajímavé a postupně se začala stahovat do soukromí. Věnovala se hlavně cestování, až později přikývla na účast v několika televizních seriálech, svou profesní dráhu uzavřela menší rolí hraběnky v dobrodružném filmu KRÁLOVA CIZOLOŽNICE (La putain du roi, 1990).


28.7.1920
Montalto di Castro, Latium, Itálie
23.6.1991
Řím, Lazio, Itálie
Lea Padovani csfd

The King's WhoreCuore di mammaEhrengardQuinta donna, LaEquinozioCiao GulliverCandyAltri, gli altri e noi, GliIl Gioco delle spieUn uomo a metàFrenesia dell'estateGerminalLa noiaVáhavý světecKněžna de ClévesLa maja desnudaEl AlameinMilenci z MontparnassuPan, amor y AndalucíaOeil pour oeilSolo Dio mi fermeràIntrusa, L'Chléb, láska a .....Chéri-BibiLa moglie è uguale per tuttiLe Dossier noirAmori di mezzo secoloBarriera della legge, LaCento anni d'amoreDivisione FolgoreGran varietàGuai ai vintiIl seduttoreLa CastiglioneLa tua donnaNapoli è sempre NapoliNaše časyTotò a ženyCinema d'altri tempiDonne proibiteJedna z nichDon LorenzoFigli non si vendono, IPapà ti ricordoŘím v 11 hodinAtto d'accusaDue derelitti, IFiamme sulla lagunaGrande rinuncia, LaThree Steps NorthDue mogli sono troppeTaxi di notteDej nám tento denCall of the BloodChe tempi!I cavalieri dalle maschere nere (I beati paoli)Una lettera all'albaDiavolo bianco, IlSlunce zase vycházíL'innocente Casimiro


Aktualizace osobnostního profilu Lea Padovani: 24.4. 2024 13:26