Ludmila Tchérina (1924 - 2004)


Tanečnice ruského původu Ludmila Tcherina byla významnou osobností poválečné éry francouzského baletu, stopu po sobě ale zanechala i ve světě filmu. Pocházela z ruské aristokratické rodiny, jejím otcem byl ruský generál Avenir Čemerzin (respektive Tchemerzine), matka byla francouzského původu. Po bolševické revoluci se rodiče usadili ve Francii a Ludmila, vlastním jménem Monika Čemerzinová, se narodila v Paříži.

Popularitu a krásnou tvář Ludmily Tcheriny nemohl pochopitelně bez povšimnutí nechat ani film. V poměrně velké roli tanečnice Kariny debutovala na stříbrném plátně v dramatickém příběhu z prostředí baletu DUCH (Un revenant, 1946). Později se objevila v britském muzikálu ČERVENÉ STŘEVÍČKY (The Red Shoes, 1948), v Británii pak hrála ještě ve filmové adaptaci operety HOFFMANNOVY POVÍDKY (The Tales of Hoffmann, 1951), zmínku si zaslouží i titulní role v Decoinově dramatu CLARA DE MONTARGIS (1951). Kvůli natáčení v Británii se učila anglicky a do počátku 50. let spadá také její krátký románek s americkým hercem Robertem Taylorem.

I když doménou jejích aktivit zůstával balet, nadále o sobě dávala vědět i ve filmu a v menších rolích se objevila v několika výpravných historických velkofilmech (SPARTAKUS – Spartaco, 1952; ATTILA, KRÁL HUNŮ – Attila, il flagello di Dio, 1954), další hlavní rolí jí přinesl koprodukční francouzsko-italský špionážní film DCERA MATY HARI (La figlia di Mata Hari, 1954). Mezitím se podruhé provdala a v roce 1953 se jejím manželem stal bohatý průmyslník Raymond Roi. Ten ji také přemluvil, aby se více než filmu věnovala znovu tanci. Jako první umělkyně ze Západu vystupovala Ludmila Tcherina v roce 1960 ve Velkém divadle v Moskvě, znovu ale točila i filmy (LUNA DE MIEL, 1959), z plánů na hlavní roli Evity Perónové v chystaném filmu z hollywoodské produkce však sešlo.

V šedesátých letech Ludmila Tcherina omezovala vlastní aktivity na jevišti, s elánem se ale začala věnovat choreografii a pedagogické činnosti. Příležitostně se objevovala také v televizi a několik velkých rolí odehrála v adaptacích klasických předloh (ANNA KARENINA, 1975). Své všestranné umělecké nadání uplatnila také v malířství, prosadila se i jako sochařka. Její skulptura Srdce Evropy zdobí dnes vestibul budovy Evropského parlamentu. V roce 1980 byla dekorována nejvyšším francouzským státním vyznamenáním, Řádem Čestné legie.


10.10.1924
Paříž, Île de France, Francie
21.3.2004
Paříž, Île de France, Francie
Ludmila Tchérina csfd

La Passion d'Anna KarénineLa Reine de SabaSaloméAtlantidaLa Dame aux caméliasUne ravissante idioteLes Amants de TeruelHoneymoonOh... Rosalinda!!La figlia di Mata HariSign of the PaganSpartacoGrand galaClara de MontargisHoffmannovy povídkyParsifalLa Nuit s'achèveLa Belle que voilàFandangoČervené střevíčkyNávrat nežádoucíhoHommage à DebussyVedettes en libertéMusée Grévin


Aktualizace osobnostního profilu Ludmila Tchérina: 4.3. 2024 00:54