Ava DuVernay 51 let


Ava Marie Duvernay se narodila v Long Beach v Kalifornii zdravotní sestře a později ředitelce školky Darlene Maye a Josephu Duvernay Jr. Manželství skončilo rozvodem. Ava Marie je nejstarší z pěti dětí. Její teta Denise Sexton byla zdravotní sestrou a členkou divadelní komunity, kde účinkovala jako herečka, ta zvedla Avu do světa filmu. Ava Duvernay navštěvovala Saint Joseph School, kde absolvovala v roce 1990. Poté absolvovala na B.A. University of California v Los Angeles v roce 1995.

V roce 2008 Ava natočila svůj celovečerní režijní debut  dokument This Is the Life. V roce 2010 Ava natočila svůj první celovečerní film Budu tě následovat v hlavní roli Salli Richardson-Whitfield. V létě roku 2011 Ava Duvernay zahájila natáčení jejího druhého celovečerního filmu Sama v prázdnotě. Film získal AFFRM a získal nominace na filmovém festivalu Sundance v roce 2012. Film získal cenu za nejlepší režii, Ava Marie Duvernay byla vůbec první Afroameričanka, která někdy tuhle cenu vyhrála. Ava Duvernay také vyhrála Independent Spirit John Cassavetes Award za svou práci na filmu. Její největší režijní počin vznikl v roce 2014 s filmem Selma, který režírovala a spolupracovala na scénáři. Film byl nominován na Oscara za nejlepší film a nejlepší píseň.

V roce 2015 bylo oznámeno, že Ava Duvernay bude psát, produkovat a režírovat svůj další projekt, který se zaměří na "sociální a environmentální aspekty" hurikánu Katrina.


24.8.1972
Long Beach, California, USA
Ava DuVernay csfd

OriginV pasti časuFor JusticeSelmaSama v prázdnotěBudu tě následovatDMZQueen SugarColin v černobílémKdyž nás vidíSkandálAugust 28th13thNine for IXMy Mic Sounds Nice: A Truth About Women and Hip HopThis Is the LifeJAY-Z feat. Beyoncé: Family FeudThe DoorNaomiCherish the DayLooney Tunes: Nové příběhy


Aktualizace osobnostního profilu Ava DuVernay: 26.2. 2024 08:33