Raf Mattioli (1936 - 1960)


Italský herec Raf Mattioli měl před sebou slibnou hereckou kariéru, jeho život však skončil nečekanou zdravotní komplikací naprosto neadekvátní k jeho věku. Pocházel z Neapole, kde jeho otec působil jako uznávaný lékař. Raf, vlastním jménem Raffaele, začal studovat vysokou školu a přihlásil se do konkurzu na hlavní mužskou roli ve filmu Alberta Lattuady GUENDALINA (1957). Roli skutečně dostal a před kamerou vytvořil ústřední pár s Jacqueline Sassard. Nejen komerční úspěch, ale i ocenění odborníků a uvedení na festivalu v Cannes způsobily zvrat v Raffaelově životě a z obyčejného studenta se stala filmová hvězda se zástupy obdivovatelek.

Jednu z hlavních rolí hrál pak opět v režii Maria Cameriniho (PRVNÍ LÁSKA – Primo amore, 1959), Sergio Corbucci mu pak svěřil hlavní roli v komedii CHLAPCI Z PARIOLI (I ragazzi dei Parioli, 1959). Točil také v zahraničních produkcích a mezinárodní hvězdné obsazení doplnil ve francouzsko-italském mytologickém titulu BAKCHANTKY (Le Baccanti, 1961). Vedlejší rolí pak přispěl do dalšího mezinárodně oceněného filmu BOUŘLIVÉ LÉTO (Estate violenta, 1959) režiséra Valeria Zurliniho.

Raf Mattioli byl mladý, plný síly a před sebou slibnou budoucnost herce velkých dramatických rolí. Byl vytížený několikerým natáčením ročně, k tomu ale stíhal i bohémský život se vším, co k tomu patří, na žádné zdravotní problémy si ale nestěžoval. O to překvapivější byla zpráva, která přišla v říjnu 1960 – Raf Mattioli zemřel na srdeční selhání ve svém hotelovém pokoji v Římě. Bylo mu 24 let.


18.10.1936
Neapol, Itálie
12.10.1960
Řím, Lazio, Itálie
Raf Mattioli csfd

Le BaccantiBouřlivé létoPrvní láskaRagazzi dei parioli, ITunisi top secretZákonGiovani maritiIl corsaro della mezzalunaVacanze a IschiaGuendalina


Aktualizace osobnostního profilu Raf Mattioli: 30.3. 2024 09:44