Lise Bourdin 98 let


Lise Bourdin se nejprve proslavila jako modelka s pověstí přesahující hranice Francie, teprve potom dostala i několik filmových rolí. Pochází z malého městečka Néris-les-Bains ve střední Francii, ještě za války začala pracovat v modelingu a předváděla módní kreace slavných návrhářů. Po válce se prosadila i v Americe a v rámci aktivit OSN byla přední osobností nejrůznějších charitativních akcí, koncem čtyřicátých let ji provázela pověst nejlépe placené francouzské modelky a nejfotografovanější ženy ve Francii.

Zatímco ve Francii byla filmová kariéra Lise Bourdin jen odleskem její slávy na molech, jako herečce jí k nohám padala Itálie. Dostala velké role od několika slavných režisérů, po boku Sophie Loren hrála na příklad ve filmu ŽENA OD ŘEKY (La donna del fiume, 1955); hlavní ženské role ztvárnila ve filmech OBECNÁ ŠKOLA (Scuola elementare, 1954) nebo ZLODĚJKA (La ladra, 1956). Za zmínku stojí i její účast na americkém filmu ODPOLEDNÍ LÁSKA (Love in the Afternoon, 1957), kde se objevila po boku Audrey Hepburn a Gary Coopera. V této době ji ve společnosti často doprovázel slavný americký producent Darryl Zanuck, o jejich soukromém vztahu se ale pouze spekulovalo.

Kromě Francie a Itálie točila Lise Bourdin také v Německu, z její další filmografie zasluhuje zmínku francouzské drama NÁBŘEŽÍ ILUZÍ (Quai des illusions, 1959), kde se v rolích jejích rodičů uplatnili významní herci Louis Seigner a Gaby Morlay. Jejím posledním filmem bylo americké válečné drama THE LAST BLITZKRIEG (1959), poté se již před kamerou nikdy neobjevila. V roce 1963 se provdala za bohatého brazilského podnikatele Roberta Seabra, jejich manželství ale skončilo rozvodem již po dvou letech. V polovině sedmdesátých let se sblížila s bývalým francouzským ministrem vnitra Raymondem Marcellinem (1914-2004), s nímž pak žila až do jeho smrti. V současnosti žije Lise Bourdin v soukromí v Paříži.


30.11.1925
Néris-les-Bains, Allier, Francie
Lise Bourdin csfd

Quai des illusionsThe Last Blitzkrieg...und abends in die ScalaC'est une fille de PanameCes dames préferent le mamboLa Rivière des 3 jonquesOdpolední láskaDisperato addioGli ultimi cinque minutiLa ladraLa donna del fiumeScuola elementareLes enfants de l’amourLes mémoires de la vache YolandeScandale aux Champs-ÉlyséesSherlock Holmes


Aktualizace osobnostního profilu Lise Bourdin: 26.2. 2024 04:55