Gil Delamare (1924 - 1966)


Gil Delamare patří dnes již k legendám francouzských filmových kaskadérů, jeho slávu přiživuje především předčasná tragická smrt přímo při natáčení. Narodil se v Paříži a pocházel ze starobylé, ovšem nijak významné šlechtické rodiny, jeho celé jméno znělo Gilbert Yves de La Mare de Villenaise de Chenevarin. Původně studoval práva, ale ve dvaceti letech odešel k cirkusu, kde se začal prosazovat jako akrobat. S filmaři se setkal poprvé v roce 1949, kdy produkce hledala skupinu lidí schopných jízdy na koni pro historický film DU GUESCLIN (1949).

Ve filmech střídal anonymní kaskadérské výstupy s menšími rolemi, jako voják se například objevil po boku Gérarda Philipa ve slavném FANFÁNOVI TULIPÁNOVI (Fanfan le Tulipe, 1952), menší herecké party odehrál také v dalších historických filmech, ale i v kriminálkách. Spolupráce s herci dospěla časem do vzájemně prospěšného vztahu, Delamare byl vděčný za možnost zaskakovat v nebezpečných situacích za slavné hvězdy, herci si naopak vážili jeho anonymní riskantní práce. Ačkoli se obecně traduje, že například Jean-Paul Belmondo nebo Jean Marais se nikdy nenechávali zastupovat kaskadérem, právě za ně v několika filmech Delamare zaskočil (MUŽ Z RIA - L′homme de Rio, 1963; FANTOMAS, 1964).

V případě, že hercům nebylo vidět vůbec do tváře, zastoupil Gil Delamare i herečky. V komedii ČETNÍK ZE ST. TROPEZ (Le gendarme de St. Tropez, 1964) tak například za volantem nahradil herečku France Rumilly ve slavné roli nebezpečně řídící jeptišky, ve slavné komedii JAK UKRÁST VENUŠI (How to Steal a Million, 1966) zaskočil i za Audrey Hepburn. Pracoval i pro zahraniční produkce a jako herec i kaskadér točil v Itálii nebo Německu.

V květnu 1966 točil režisér Christian-Jaque kriminálku SVATÝ VE STŘEHU (Le Saint prend l′affut, 1966) s Jeanem Maraisem v hlavní roli. Exteriérové scény automobilové honičky se natáčely na nedokončené dálnici A1 nedaleko Saint-Denis a právě tady Gil Delamare zemřel, když se při jedné scéně jeho auto několikrát převrátilo a v jeho troskách zůstalo jen rozdrcené mrtvé tělo. Pohřben je v Saint-Maur-des-Fossés, zde je pochována i jeho životní partnerka, parašutistka a příležitostná herečka Colette Duval (1930-1988).


14.10.1924
Paříž, Île de France, Francie
31.5.1966
Bobigny, Seine-Saint-Denis, Francie
Gil Delamare csfd

Coplan FX 18 casse toutGentleman z CocodyDie goldene Göttin vom Rio BeniLana - Königin der AmazonenUn soir... par hasardNejdelší denCapitaine tempêteI giganti della TessagliaSuspense au deuxième bureauPařížské prázdninySérénade au TexasGoubbiah, mon amourLes Chiffonniers d'EmmaüsNaganaÀ toi de jouer... Callaghan!!!Avanzi di galeraBeránek s pěti nohamaBonnes à tuerLa CastiglioneObsessionPařížský vzduchTřikrát ženaVotre dévoué BlakeCet homme est dangereuxLes Femmes s'en balancentRozmarná CarolineVirgileBoží soudFanfán TulipánKrásky nociLa Fête à HenriettePočestná děvkaVioletas imperialesLe Cap de l'espéranceMin vän OscarMon phoque et ellesMon ami SainfoinNa shledanou, pane GrockuBal CupidonCinépanorama


Aktualizace osobnostního profilu Gil Delamare: 10.3. 2024 21:27