Antonio Cifariello (1930 - 1968)


Italský herec Antonio Cifariello patřil v padesátých letech k oblíbeným představitelům pohledných mladých mužů v různých žánrech poválečné kinematografie, v závěru své předčasně ukončené kariéry se prosadil i v zahraničí. Pocházel z Neapole a studoval na filmové škole Centro Sperimentale di Cinematografie v Římě. Před kamerou debutoval menší rolí ve filmu ERAN TRECENTO (1952), první hlavní roli dostal v přepisu slavné literární předlohy Alberta Moravii ŘÍMSKÉ POVÍDKY (Racconti romani, 1955), mezitím hrál menší role také v povídkových filmech, výraznými vedlejšími rolemi přispěl do slavných filmů KRÁSKA Z ŘÍMA (La bella di Roma, 1954) nebo CHLÉB, LÁSKA A… (Pane, amore e…, 1955).

Poslední práce Antonia Cifariella jsou spojeny s filmy ze zahraničních produkcí. Ve Španělsku natočil filmový přepis Dumasovy předlohy Dáma s kaméliemi (KRÁSNÁ LOLA – La bella Lola, 1962), v americké adaptaci Vernova románu Děti kapitána Granta hrál indiánského náčelníka (PO STOPÁCH TROSEČNÍKŮ – In Search of the Castaways, 1962) a nakonec ztvárnil titulní roli italského vojáka v polské válečné komedii GIUSEPPE VE VARŠAVĚ (Giuseppe w Warszawie, 1962).

Těmito třemi filmy skončila jeho herecká kariéra, v dalších letech se Cifariello věnoval své další vášni, a sice natáčení zeměpisných dokumentů. Po rozchodu s manželkou Patrizií se jeho další životní partnerkou stala herečka Anna Gorrasini (*1941). Cesty po světě kvůli práci na dokumentech se Cifariellovi nakonec staly osudné – v prosinci 1968 se s ním v Zambii v jižní Africe zřítilo letadlo. Dožil se 38 let a zůstal po něm stejný počet filmových rolí.


19.5.1930
Neapol, Itálie
12.12.1968
Lusaka, Zambie
Antonio Cifariello csfd

Un sorriso, uno schiaffo, un bacio in boccaGiuseppe w WarszawieJessicaLa bella LolaPo stopách trosečníkůMargarita se llama mi amorMasnadieri, IA qualcuna piace calvoBrevi amori a Palma di MajorcaQuesto amore ai confini del mondoCiao, ciao, bambinaCosta AzzurraRoulotte e rouletteUomini e nobiluominiAmore nasce a Roma, L'AuferstehungGiovani maritiLa minaLe bellissime gambe di SabrinaPromesse di marinaioŽena, o které se mluvíAmanti senza peccatoOperazione notteSuor LetiziaVacanze a IschiaVzpomínka na ItáliiNoi siamo le colonnePeccato di castitàChléb, láska a .....Děvčata ze San FredianaLa bella di RomaQuattro del getto tonante, ISignorine dello 04, LeŘímské povídkyNeapolský kolotočAfrica sotto i mariDonne proibiteLáska ve městěVilla BorgheseEran trecento


Aktualizace osobnostního profilu Antonio Cifariello: 31.10. 2023 08:25