Franz Hofer (1882 - 1945)   † 62 let


Franz Hofer se narodil jako Franz Wygand Wüstenhöfer v německém Malstattu (Saarland) v rodině železničního úředníka. V roce 1899 se přesunul do Altenburgu studovat strojírenství, ale není známo, jestli zde nakonec opravdu studoval. Svoji kariéru začal jako divadelní herec a scenárista pro berlínské Zentral Theater v roce 1909. O rok později začal psát scénáře pro filmovou sérii s herečkou Henny Porten a pro režiséry jako Viggo Larsen - DIE SCHWARZE KATZE (1910), nebo Walter Schmidthässler - DAS WEIB OHNE HERZ a DER ZUG DES HERZENS (oba 1912).

Jelikož si Hofer psal pro své snímky vlastní scenáře, filmoví historici řadí dnes jeho filmy mezi autorské a oceňují tím jeho nezaměnitelný stylistický rukopis, specifický v jeho tvorbě minimálně od roku 1913. Soudě dle 11 dochovaných filmů z let 1912-1916, hlavní formální kvality filmů Franze Hofera lze vidět v nepředvídatelnosti a bizarních zápletkách; extravagantních dekoracích a způsobech svícení, které často zdůrazňovaly ornamentální stíny a pitoreskní siluety; dále komplexní využití symetrických kompozic, vnitřní montáž skrze překrývané pohledy; a nakonec silný emoční zážitek vyvolaný klíčovými záběry a point-of-view střihem, frontálním scénováním a přímým oslovením diváka. Franz Hofer dokázal často ze herců vytáhnout nezapomenutelné herecké výkony, a to převážně u ženských představitelek, jejichž jména jsou již dávno zapomenuta. Za zmínku stojí především mladá Dorrit Weixler, která se díky filmu DAS ROSA PANTÖFFELCHEN stala hvězdou. Účinkovala poté v dalších 10 jeho filmech až do rozchodu s Hoferem a spáchání sebevraždy v prosinci 1916 (ve věku 24 let).

Po roce 1915 natočil desítky snímků pro další produkční společnosti, po roce 1920 si dokonce založil společnost vlastní a natáčel tzv. Sitten Film (filmy o padlých ženách), ovšem jeho sláva postupně opadala. Většina filmů, které natočil ve 20. let, se stala propadáky. V roce 1932 se stal členem NSDAP a natočil svůj poslední snímek DREI KAISERJÄGER (1933). Zemřel pravděpodobně v závěrečných válečných dnech v Berlíně. Ačkoliv byl Hofer znovuobjeven teprve nedávno, je nyní oceňován jako nejvýznamější německý režisér 10. let. Unikátní konstrukce narativu odhaluje dynamické stylistické paradigma radikálně odlišné jak od klasické hollywoodské produkce, tak od velmi často statické a teatrální kinematografie evropské.


31.8.1882
Malstatt, Německá říše
5.5.1945
Berlín, Německo
Franz Hofer csfd

Drei KaiserjägerMadame Lu, die Frau für diskrete BeratungNotschrei hinter GitternNotschrei hinter GitternDas rosa PantöffelchenElternlosVom Leben getötetDer Schrei nach GlückDas Mädchen aus dem WarenhausSchwarze ErdeDie Glocke, 2. Teil - Das verlorene ElternhausDie UhrWege des LastersZwischen Nacht und SündeAus den Akten einer anständigen FrauBegierdeDer rätselhafte TodDie Beichte einer GefallenenDie Gebieterin von Saint TropezDer RiesenschmuggelEin nettes FrüchtchenFerréolDas Erbe vom LilienhofDas Mädchen mit dem fremden HerzenDie AngelfreudeDie Feindlichen ReporterDie HeimatHängezöpfchenMeier und SohnDas Patschuli-MäuschenDer Bettler von SavernDie Schleichende GefahrFräulein PfiffikusLeutnant MuckiSeelen in KettenSeiner Hoheit BrautfahrtStürme des LebensDas LuxusbadDer TheaterprinzDer falsche WaldemarDie GlockeDie NottrauungRauschende AkkordeSeltsame MenschenDas RiesenbabyDas gepumpte PapaDas rosa Pantöffelchen - 2. TeilDas zweite IchDer PosaunenengelDressur zur EheEine schwere LastHeidenröschenTote GedankenWir haben's geschafftDas Geheimnis einer NachtDas SpürnäschenDas dreizehnfache SelbstmordDer EremitDie weisse RoseEin Verliebter Racker


Aktualizace osobnostního profilu Franz Hofer: 19.4. 2024 06:48