Alastair Sim (1900 - 1976)   † 75 let


Alastair Sim byl skotský divadelní a filmový herec, jenž dosáhl největší filmové popularity na přelomu 40. a 50. let. Rodiče z něj chtěli mít chemika, ale Alastair hned ze začátku vycouval z univerzitních studií a živil se různými příležitostnými pracemi. Ve volném čase navštěvoval kurzy recitace a po výhře na Edinburském hudebním festivalu se recitaci a řečnictví začal věnovat profesionálně. Vedl kurzy pro dospělé i mládež a v letech 1925–1930 se vrátil na univerzitu – ne jako student, ale rovnou jako přednášející řečnictví.

První filmovou rolí byl policista ve filmu The Riverside Murder (1935). Na straně zákona stál ještě několikrát – jako agent ve válečném dramatu Pronajme se dům (1941), na otočné židli se točící inspektor ve filmu Zelený jed (1947), nebo v křesle se houpající detektiv v dramatu An Inspector Calls (1954). Tak jako tak, jeho potutelný úsměv nahlodal nervy každého podezřelého. V roce 1951 exceloval jako spisovatel brakových krimirománů ve filmu Smích z ráje. Zkušenosti ze školního prostředí se hodily v roli ředitele chlapecké internátní školy ve filmu The Happiest Days of Your Life (1950) a ředitele obskurní školy, která z uťápnutých slušňáků vychovává playboye ve filmu School for Scoundrels (1960).

Ve filmu The Belles of St. Trinian's (1954) se objevil ve werichovské dvojroli ředitelky trochu nestandardní dívčí internátní školy a jejího bratra, který se živí organizováním dostihových sázek. Roli nájemného vraha, kterému se do zakázky připlete prodavač vysavačů, si pak zahrál ve filmu The Green Man (1956). Jako stejnojmenný hlavní hrdina exceloval v úspěšné adaptaci Dickensovy „Vánoční koledy“ (Scrooge, 1951). Tuto roli pak znovu namluvil i v animované verzi (Vánoční koleda, 1971).

Své soukromí pečlivě střežil před novináři a rozhovory poskytoval pouze po profesní stránce. V roce 1932 se oženil s Naomi Plaskitt (1913–1999), se kterou měl dceru Merlith. Spolu se věnovali výchově nadaných mladých herců a hereček z chudých poměrů, většinu svého mládí strávil v jejich domě např. George Cole.


9.10.1900
Edinburgh, Scotland, Velká Británie
19.8.1976
Londýn, England, Velká Británie
Alastair Sim csfd

Gentleman samotářMalá koňská loupežProdigal Daughter, TheRoyal FlashThe Ruling ClassCold Comfort FarmSchool for ScoundrelsThe MillionairessLeft Right and CentreThe Doctor's DilemmaPanika v dívčí školeEscapadeHotel Green ManGeordieAn Inspector CallsKrásky z dívčí školyFolly to Be WiseNevinní v PařížiLady Godiva Rides AgainScroogeSmích z rájeHrůza na jevištiNejšťastnější dny v životěLondýn patří mněChyťte ho!Kapitán BoycotteZelený jedLondýnská uličkaLet the People SingInspector Hornleigh Goes to ItPronajme se důmLaw and DisorderInspector HornleighInspector Hornleigh on HolidayThe Mysterious Mr. DavisThis Man in ParisAlf's Button AfloatClimbing HighSailing AlongThe TerrorThis Man Is NewsClothes and the WomanGangwayMelody and RomanceRomance in Flanders, AStrange ExperimentThe SqueakerKeep Your Seats, PleaseMan in the MirrorThe Big NoiseTroubled WatersWedding GroupA Fire Has Been ArrangedCase of Gabriel Perry, TheLate ExtraThe Private SecretaryThe Riverside MurderPlay for TodayMisleading CasesBBC Sunday-Night Play


Aktualizace osobnostního profilu Alastair Sim: 25.4. 2024 09:06