Gene Raymond (1908 - 1998)


Herec, producent, skladatel, spisovatel a režisér Gene Raymond, vlastním jménem Raymond Guion se narodil v New Yorku 13. 8. 1908 do rodiny obchodníka. Už od útlého dětství ho matka vodila do profesionální dětské umělecké školy, protože chtěla mít ze syna umělce, takže se objevoval na scénách divadel v New Yorku poměrně často v dětských rolích.

Gene Raymond byl ženatý, jak jsem již psala s křehkou, krásnou dámou, Jeanette MacDonald, operní zpěvačkou a filmovou herečkou od roku 1937 do roku 1965 - její smrti. Bohužel manželství nebylo jeho vinou šťastné. Jeanette si od Raymonda zakusila peklo. Částo se stalo, že zapomněl v opilosti, že má před sebou svou ženu a nešel daleko pro ránu. Gene byl totiž bisexuál a svářely se v něm dvě protichůdné osobnosti. Několikrát byl také zatčen za sex s muži. I díky tomu Jeanette po jednom brutálním ataku potratila jejich jediného možného potomka. Přesto však vedle něj vytrvala. Byla silně věřící a manželství bylo pro ni posvátné. Jeanette Mac Donald zemřela v roce 1965 a on se oženil ještě jednou s Nel Bentley Hees v roce 1974. Nel Hees se s ním v roce 1995 rozvedla.

Mezi filmy, kterých si on sám velmi považoval, i když v nich hrál téměř vždy vedlejší role patřily Red Dust 1932 s Jean Harlow, ZOO in Budapest 1933 s Lorettou Young, Ex-Lady s Bette Davis, a Flying Down to Rio v roli Rogera s Dolores del Río, druhým párem tu byl tehdy v menších vedlejších rolích s Fredem Astairem a Ginger Rogers, všechny v roce 1933. V I´ Am Suzanne 1934 s Lilian Harvey, film Sadie McKee - drama s Joan Crawford, nebo Pan a paní Smithovi s Carole Lombard a Robertem Montgomerym. A vlastně, přece jen si se svou manželkou Jeanette zahráli - bylo to v roce 1940 Smilin' Through, které mělo premiéru ve Spojených státech na pokraji vstupu do druhé světové války.

Raymond v té době odešel dobrovolně k armádě a bojoval, byl také dvakrát vyznamenán za statečnost. Opět se ale přihlásila jeho druhá vášeň a během války byl projednáván jeho přestupek v Anglii - opět sex s muži. Po válce se Raymond vrhl na režii a hrál mimo jiné v napínavém dramatu Million Dollar víkend - rok 1948. Jako producent se podílel na několika filmech. Spolupracoval úzce jako producent, herec a režisér s televizí.


13.8.1908
New York City, New York, USA
2.5.1998
Los Angeles, California, USA
Gene Raymond csfd

Five Bloody GravesI'd Rather Be RichTen nejlepšíThe Hanged ManWoman on the RunPlunder RoadHit the DeckThe Amazing Mr. MaloneAssigned to DangerMillion Dollar WeekendSofiaThe LocketPan Smith s manželkouSmilin' ThroughCross-Country RomanceStolen HeavenShe's Got EverythingThe Life of the PartyThere Goes My GirlLove on a BetSmartest Girl in TownThat Girl from ParisThe Bride Walks OutWalking on AirHooray for LoveSeven Keys to BaldpateThe Woman in RedTransient LadyBehold My Wife!Coming-Out PartySadie McKeeTransatlantic Merry-Go-RoundAnn Carver's ProfessionBrief MomentEx-LadyI Am Suzanne!Letíme do RiaThe House on 56th StreetZoo in BudapestForgotten CommandmentsIf I Had a MillionRed DustThe Night of June 13Ladies of the Big HousePersonal MaidThe Invisible ManApple's WayEmergency!The D.A.Paris 7000The InternsThe Bold Ones: The New DoctorsThe Name of the GameHondoIronsideJudd for the DefenseMannixThe Girl from U.N.C.L.E.LaredoThe F.B.I.


Aktualizace osobnostního profilu Gene Raymond: 3.11. 2023 08:35