Zoran Simjanovič 77 let


Zoran Simjanović se narodil v Bělehradě v květnu 1946. V šesti letech se začal učit hrát na piano, poté navštěvoval hudební školu "Mokranjac" a nakonec Hudební akademii v Bělehradě. Mezi lety 1961 a 1963 byl členem iniciačních jugoslávských rockových kapel Elipse a Siluete, kde hrál na elektrickou kytaru a klávesy. Kapela Elipse byla vůbec první rockovou kapelou, která v Bělehradě (v Domu mládeže za osobní účasti Josipa Broze Tita!) veřejně vystoupila s elektrickými kytarami. Přestože se po odchodu z kapel začal Simjanovićův zájem ubírat jiným směrem, napsal pro své přátele muzikanty několik písní, které záhy zlidověly a získaly mnohá ocenění na tehdejších festivalech populární hudby.

Jako skladatel je neodmyslitelně spjat s tvorbou nejznámějších jugoslávských režisérů, včetně těch, které s oblibou řadíme do tzv. Pražské školy jugoslávského filmu. V průběhu let spolupracoval jak s Goranem Paskaljevićem (např. Sud prachu, Tango Argentino, Anděl strážný, Sen zimní noci...), s Emirem Kusturicou (Vzpomínáš na Dolly Bell, Otec na služební cestě...), s Goranem Markovićem (Turné, Variola vera, Dejavu, Tito a já...), tak i se Srđanem Karanovićem, pro jehož filmy se Simjanovićova hudba stala doslova poznávacím znamením.


11.5.1946
Beograd, Srbija, Jugoslávie
Zoran Simjanovič csfd

Delirium tremensSlepi putnik na brodu ludakaFalsifikátorBesaTurnéBalkanska braćaPad u rajSen zimní nociSjaj u očimaKordonProleće u LimasoluU ime oca i sinaSud prachuPoludeli ljudiTerasa na krovuUrnebesna tragedijaŘekni, proč jsi mne opustilaArgentinské tangoTito a jáVirdžinaBalkanska perestrojkaStanica običnih vozovaAtrakce švédského zájezduMasmediologija na BalkanuSabirni centarČas zázrakůBalkan ekspres 2Drugi čovekEl camino del surTajna manastirske rakijeZatím bez dobrého názvuAnděl strážnýLager NišTo už jsem viděl: Déja vuUvek spremne ženeŽivot radnikaBal na vodiKrása neřestiDvostruki udarJahody v krkuOtec na služební cestěTajvanska kanastaVšechno přebolíŽikina dinastijaMoljacNebezpečná stopaSta je s tobom, NinaŠta se zgodi kad se ljubav rodiBalkan expresIdi mi, dođi miMalograđaniNešto izmeđuTrije prispevki k slovenski blaznostiDvě poloviny srdceMaratonci trče počasni krugVariola veraGazijaNějaká jiná ženaSok od šljivaVzpomínáš na Dolly Bell?


Aktualizace osobnostního profilu Zoran Simjanovič: 26.3. 2024 11:52