Sarah Churchill (1914 - 1982)


Herečka Sarah Churchill se celý život snažila vyprostit z vlivu, které jí přinášelo rodné jméno a příslušnost ke slavné rodině. V tomto ohledu se jí ovšem příliš nedařilo – fyzickou podobou, zrzavými vlasy a koneckonců i sklonem ke zvýšené konzumaci alkoholu nezapřela svého otce, jímž byl nejvýznamnější britský státník 20. století, Sir Winston Churchill (1874-965). Sarah, celým jménem Sarah Millicent Hermione Churchill, se narodila krátce po začátku první světové války v Londýně jako třetí z pěti dětí svých rodičů. Jako dívka z dobré rodiny byla vyslána do Paříže, kde studovala a zdokonalovala se ve francouzštině, zlákal ji ale tanec. Tím nebyli její rodiče nadšeni, nakonec jí ale povolili věnovat se tanci profesionálně, i když na studium tohoto oboru nebyla již nejmladší.

Mezitím Sarah Churchill kromě tance začala hrát také divadlo a se svým manželem Vicem Oliverem vytvořila ústřední pár v muzikálové komedii HE FOUND A STAR (1941). Nešlo o nijak umělecký počin, ale diváky zajímal film, v němž hlavní roli hrála dcera britského ministerského předsedy. Doba druhé světové války však novým kulturním počinům příliš nepřála a Sarah právě z pozice dcery premiéra cítila svou společenskou povinnost jít příkladem ostatním ženám a vstoupila do pomocného ženského sboru britského letectva (WAAF), v němž působila až do konce druhé světové války. Pobývala mimo jiné v severní Africe a díky jazykovým znalostem prorazila jako tlumočnice.

V roce 1945 se Sarah Churchill rozvedla s Vicem Oliverem a po skončení války se vrátila do domu svého otce, který tehdy s gloriolou národního hrdiny opouštěl post britského premiéra. Sarah pokračovala v práci v divadle, absolvovala turné s představením Gaslight a v roce 1946 natočila dva filmy v Itálii. Hlavní ženskou roli po boku Vittoria Gassmana hrála v historickém filmu DANIELE CORTIS (1946). V roce 1949 se podruhé – a opět překvapivě – provdala za fotografa Anthonyho Beauchampa.

Kromě dalších divadelních rolí se znovu prosadila ve filmu v mezinárodním měřítku a se slavným Fredem Astairem hrála jednu z hlavních rolí v americkém muzikálu KRÁLOVSKÁ SVATBA (Royal Wedding, 1951), který se částečně natáčel v Londýně. V této době se také začala uplatňovat v televizi, kde měla vlastní pořad SARAH CHURCHILL SHOW, hrála také v televizních seriálech a adaptacích významných divadelních her (HAMLET, 1953). Jako televizní herečka byla v roce 1953 nominována na cenu Emmy. Padesátá léta byla ale také ve znamení jejích začínajících problémů s alkoholem, které později vyústily v několikeré zatčení za veřejné pohoršování. V roce 1957 navíc spáchal sebevraždu její druhý manžel Anthony Beauchamp.


7.10.1914
Londýn, England, Velká Británie
24.9.1982
Londýn, England, Velká Británie
Sarah Churchill csfd

Serious ChargeThe Devil's DiscipleJohn Paul JonesKing Richard IIWife Unto CaesarHamletJoan of ArcMagnificent Failure, TheNefretiti, Queen of EgyptPreludeKrálovská svatbaAll Over the TownDaniele CortisSinfonia fataleNašel svou hvězduSpring MeetingWho's Your Lady Friend?Armchair TheatrePlayhouse 90Matinee TheaterCelanese TheatreFaith Baldwin Romance TheatreHallmark Hall of FameDangerLux Video TheatreThe Jack Benny ProgramThe Tonight Show Starring Johnny CarsonHoliday HotelThe Colgate Comedy HourWhat's My Line?Your Show of ShowsToast of the Town


Aktualizace osobnostního profilu Sarah Churchill: 8.10. 2023 20:01