Moira Orfei (1931 - 2015)


Přehnaně silné líčení, obarvené černé vlasy do drdolu a afektovaná mluva – takto extravagantně se na veřejnosti vždy prezentovala Moira Orfei, která se celý život hrdě hlásila k původu v cirkusové rodině a láska k manéži dominovala všem jejím aktivitám, zanechala ale také výraznou stopu ve filmu. Narodila se jako Miranda Orfei v Bologni, oba její rodiče – Riccardo Orfei a Violetta Arata – působili u cirkusu v různých profesích, rodina měla cikánský původ. Po boku rodičů i sourozenců se Miranda od dětství pohybovala v manéži, časem se vypracovala na populární akrobatku, krasojezdkyni, vystupovala také se slony nebo i cvičenými holuby.

Přes usilovné budování vlastního cirkusu se Moira Orfei během šedesátých let věnovala často i filmování. Na první menší roli navázala řadou výstupů především v tehdy žádaném žánru sandálu a meče. Mytologické příběhy – často na bázi kýčovité fabulace – nevyžadovaly ani tak kvalitní herecké výkony, jako spíše výrazné typy osobností a Moira Orfei splňovala představy režisérů pro různorodé role, nezřídka i většího rozsahu. V tomto žánru hrála poprvé pod režijním vedením významného filmaře Carla Lodovica Bragaglii (HERKULOVY LÁSKY – Gli amori di Ercole, 1960).

Moira Orfei natočila celkem přes čtyřicet filmů, bezmála polovinu z tohoto počtu tvoří právě žánr sandálu a meče, v němž se pohybovala v první polovině šedesátých let. Středně velké i hlavní ženské role dostala například ve filmech URSUS (1961), URSUS V ÚDOLÍ LVŮ (Ursus nella valle dei leoni, 1961), DVA GLADIÁTOŘI (I due gladiatori, 1964) nebo VZPOURA PRETORIÁNŮ (La rivolta dei pretoriani, 1964). Dostala ale příležitost i v komediálním žánru, ve třech filmech hrála například s populárním komikem Totò; z jejich spolupráce připomeňme alespoň veselohru TOTÒ A KLEOPATRA (Totò e Cleopatra, 1963), která naopak žánr sandálu a meče parodovala. Po boku oblíbené dvojice komiků Franco a Ciccio se objevila také v komedii DVA GANGSTEŘI (I due mafiosi, 1964) režiséra Giorgia Simonelliho. Ten ji ostatně angažoval již předtím i do mezinárodně obsazeného filmu TROMBÓNY FRA DIAVOLA (I tromboni di Fra Diavolo, 1962).

K časově omezené filmové kariéře Moiry Orfei nutno dodat, že nabídky přišly i od nejslavnějších režisérů jako byli Federico Fellini (CASANOVA 70, 1965) nebo Pietro Germi (DÁMY A PÁNOVÉ – Signore & Signori, 1965). Právě Pietro Germi se vyjádřil kladně k jejím hereckým schopnostem a neváhal ji srovnat se Sophií Loren; Moira Orfei ovšem postrádala potřebné herecké vzdělání. V téže době došlo k úpadku zájmu o žánr sandálu a meče a Moira Orfei díky úbytku příležitostí k filmování měla možnost se znovu věnovat více svému cirkusu. Z její pozdější filmografie připomeňme poměrně velkou roli vnadné vdovy Adelaide, která usiluje o hlavního hrdinu (Nino Manfredi) v Risiho komedii TY, JÁ A TVŮJ MANŽEL (Straziami, ma di baci saziami, 1968). Dino Risi ji pak angažoval ještě do svého dalšího filmu VŮNĚ ŽENY (Profumo di donna, 1974).


21.12.1931
Codroipo, Itálie
15.11.2015
Brescia, Itálie
Moira Orfei csfd

Natale in IndiaVacanze di Natale '90Viaggio di nozze in gialloPin il monelloArrivano i bersaglieriIl cav. Costante Nicosia demoniaco ovvero Dracula in brianzaPaolo il freddoVůně ženyTy, já a tvůj manželDue mafiosi contro Al CaponeDámy a pánovéIm Nest der gelben Viper - Das FBI schlägt zuCasanova '70Come inguaiammo l'esercitoDva seržanti generála CusteraL'incendio di RomaDva gladiátořiHerkulovo vítězstvíI due mafiosiSamson a souboj silákůStepní lupičiVzpoura pretoriánůDivorzio alla sicilianaEroe di Babilonia, L'Totò a KleopatraTotò proti čtyřemZorro contro MacisteFiglio dello sceicco, IlItaliani e le donne, GliMnich z MonzyRe ManfrediTromboni di Fra Diavolo, IArmas contra la leyChe femmina... e che dollari!Drakut il vendicatoreMaciste nella terra dei ciclopiMaciste, l'uomo più forte del mondoRocco e le sorelleUrsusUrsus nella valle dei leoniGli amori di ErcoleI giganti della TessagliaKrálovna pirátůPod deseti vlajkamiTi aspetterò all'infernoSuper vacanze di NataleKino kolossal - Herkules, Maciste & CoMaurizio Costanzo Show


Aktualizace osobnostního profilu Moira Orfei: 15.11. 2023 07:30