James Finlayson (1887 - 1953)


165 cm vysoký nevrlý cholerik s lysinou a charakteristickým knírem, známý svým šilháním, vznětlivostí a nezaměnitelnou mimikou. Tak si "Jimmyho" Finlaysona pamatujeme z nespočtu filmů a grotesek.

Již rok nato se v newyorském Daly's Theater prosazuje ve hře The Great Game rolí detektiva maskovaného za skotského venkovského balíka.

"James Finlayson měl skvělou příležitost, kterou nepropásl, aby rozvinul dva rozličné charaktery ve své dvojroli - prostého, naivního Skota, a vychytralého, rozhodného detektiva. Pozoruhodné na celé věci je to, že se mu velmi dobře podařilo skloubit obě role najednou." New York Dramatic Mirror, 22. 5. 1912

Ten samý rok se rovněž objevil na Broadwayi v populární frašce Bunty Pulls the Strings, čímž zaznamenal průlom ve své dráze komika a Jim, Jimmy, Jimmie nebo Fin, jak se mu přezdívalo, se stal vyhledávaným estrádním hercem. Roku 1916 se James Finlayson nechal zlákat úspěchem němých filmů, zanechal kariéry na divadelních prknech a na dalších 35 let zakotvil v Hollywoodu. Za tuto dekádu stačil natočit více než 190 grotesek a filmů. Nejdříve si našel práci u filmové společnosti The L-KO Kompany, ta však byla díky vleklým problémům uzavřena už v roce 1919. James Finlayson tedy zkouší štěstí i ve studiu producenta Thomase Ince, s nímž spolupracuje i herec, režisér a producent Mack Sennet. Ten s Finlaysonem uzavírá tříletý kontrakt a James se tím pádem stává součástí Keystone Kops (The Keystone Cops), fiktivního neschopného policejního sboru, který vystupoval v krátkých groteskách. Jim Finlayson je však nejvíce spojován s filmovými studii producenta Hala Roache.


27.8.1887
Falkirk, Scotland, Velká Británie
9.10.1953
Los Angeles, California, USA
James Finlayson csfd

Laurel a HardyKrálovská svatbaPřichází ženichÇa c'est du cinémaChallenge to LassieGrand Canyon TrailJulia MisbehavesLassie: Rodné stráněCesta ke hvězdámThunder in the ValleyTill the Clouds Roll byTwo Sisters from BostonVlčí žena v LondýněYanks Ahoy!Být či nebýtNew WineNice Girl?One Night in LisbonLaurel a Hardy na mořiLaurel a Hardy studujíZahraniční dopisovatelHollywood CavalcadeLaurel a Hardy v cizinecké legiiLupič gentlemanThe Great Victor HerbertDubové paliceVzdušné zámkyAll Over TownAndělNa divokém západěPick a StarThe Toast of New YorkThis Way PleaseWise GirlOur RelationsThe Bohemian GirlBonnie ScotlandHandle with CareBig BusinessDick TurpinFather and SonGirl in Possession, TheNine Forty-FiveOh No Doctor!What Happened to Harkness?Strictly in ConfidenceĎáblův bratr - Laurel a HardyPack Up Your TroublesThunder BelowZwei Ritter ohne Furcht und TadelPardon UsPolitiqueríasChercheuses d'orFor the DefenseHarold - boty - mrakodrapPatrolaPríncipe del dólar, ElYoung EaglesHard to GetTwo Weeks Off


Aktualizace osobnostního profilu James Finlayson: 1.11. 2023 14:33