Vittorio Cottafavi (1914 - 1998)


Italský režisér Vittorio Cottafavi patřil k předním zástupcům italské éry tzv. sandálu a meče, jeho tvorba je ale mnohem bohatší a nelze ji omezovat na mytologické příběhy z konce padesátých let. Narodil se v Modeně a původně začal na univerzitě v Římě filozofii a literaturu, táhlo jej to ale k filmu. V roce 1936 pracoval jako neplacený asistent režie ve Francii na filmu Jeana Epsteina SRDCE TULÁKŮ (Le coeur des gueux, 1936), poté studoval filmovou režii na škole Centro sperimentale di cinematografica a po dokončení přípravy v roce 1938 začal pracovat jako asistent režie.

Koncem padesátých let začal Cottafavi točit také pro televizi, ale stejně jako v Americe, tak i v Itálii dospěli filmoví producenti k závěru, že nové médium ohrožuje jejich zisky. Následoval protiútok ve formě velkolepých historických podívaných, které v televizi nemohly tolik vyniknout. Po Američanech začali tak i v Itálii točit biblické a antické náměty a zrodila se éra žánru sandálu a meče. Cottafavi po zkušenostech s historickými filmy neměl problém s přechodem k tomuto typu filmů a prvním takovým snímkem v jeho filmografii je VZPOURA GLADIÁTORŮ (La rivolta dei gladiatori, 1958).

Pro tzv. sandálové filmy bylo zapotřebí angažovat do rolí bájných hrdinů svalnaté muže, byť bez hereckých zkušeností. Cottafavi tak před kameru přivedl slavné kulturisty Rega Parka (HERKULUES DOBÝVÁ ATLANTIDU – Ercole alla conquista di Atlantide, 1961) nebo Marka Foresta (HERKULOVA POMSTA – La vendetta di Ercole, 1961). Totéž se týkalo nutnosti obsazovat krásné ženy z celé Evropy, jejichž půvaby mohly vyniknout ve skromných antických róbách. Tak se ve velkých rolích dalších filmů objevily dnes již zapomenuté anglické krásky jako Belinda Lee (MESSALINA, 1960) nebo Sylvia Syms (AMAZONKY Z ŘÍMA – Le vergini di Roma, 1961).

Zájem o historické velkofilmy však postupně upadal a poslední Cottafaviho počin v tomto žánru skončil fiaskem (STO RYTÍŘŮ – I cento cavalieri, 1964). Cottafavi pak začal pracovat hlavně v televizi, prosadil se i jako divadelní režisér, jeho další příležitostná práce pro film byla již bezvýznamná. V televizi sklidil úspěch především počátkem sedmdesátých let se seriálem PŘÍBĚHY OTCE BROWNA (I racconti di Padre Brown, 1970), pak realizoval ještě několik dalších seriálů.


30.1.1914
Modena, Itálie
14.12.1998
Anzio, Itálie
Vittorio Cottafavi csfd

Diavolo sulle colline, IlMaria ZefFolie Almayer, LaVestire gli ignudiLa paura delle botteFantarca, LaAi poeti non si sparaAntonio e CleopatraI cento cavalieriIl taglio del boscoOperazione VegaErcole alla conquista di AtlantideLa trinceaVergini di Roma, LeLa vendetta di ErcoleLe legioni di CleopatraMessalina Venere imperatriceToro bravoLa rivolta dei gladiatoriSette piccole crociAvanzi di galeraDonna libera, UnaIl cavaliere di Maison RougeNel gorgo del peccatoIn amore si pecca in dueTraviata '53Donna ha ucciso, UnaIl boia di Lilla - La vita avventurosa di MiladyFiamma che non si spegneI nostri sogniCon gli occhi dell'occidenteSotto il placido DonNapoleone a Sant'ElenaA come AndromedaI racconti di Padre BrownKryštof KolumbusŽivot DantůvBojovník Pasolini


Aktualizace osobnostního profilu Vittorio Cottafavi: 6.11. 2023 07:58