Luisella Beghi (1922 - 2006)


Vedle hvězd první velikosti pronikly během druhé světové války do italské kinematografie i oblíbené herečky menšího významu, mezi něž patřila i Luisella Beghi, její kariéra byla omezená časově i významem rolí. Pocházela z Parmy a svou dívčí touhu po slávě realizovala hereckým studiem na filmové škole Centro Sperimentale di Cinematografia v Římě. Ještě před dokončením studia ji několik režisérů angažovalo do epizodních rolí v různých filmech.

Z jejích filmových rolí připomeňme alespoň postavu manželky slavného skladatele Constanze Mozartové v životopisném snímku VĚČNÉ MELODIE (Melodie eterne, 1940), jinak se ale stala obětí stereotypu nenáročných rolí půvabných dívek příkladných způsobů, několikrát vytvořila dvojici s Robertem Villou (POTRESTANÁ ŽENA – La moglie in castigo, 1943), hrála také s populárním komikem Erminiem Macariem (KARTÁŘKA – Il chiromante, 1941). Největší role v nenáročných filmech odehrála Luisella Beghi těsně před koncem války, pak ale došlo k zásadnímu zlomu. Nové směřování poválečné italské kinematografie i změna diváckých preferencí vedly k pádu řady dosud slavných herců i hereček.

Nové trendy se dotkly i Luiselly Beghi, která ve druhé polovině čtyřicátých let dostala jen několik podružných rolí, až v polovině následující dekády přišly dvě větší nabídky. V režii francouzského filmaře Jeana Boyera se objevila v adaptaci populární operety KRAJ ZVONEČKŮ (Il paese dei campanelli, 1954) po boku vycházející hvězdy Sophie Loren, o rok později hrála s Albertem Sordim v Comenciniho komedii KRÁSKA Z ŘÍMA (La bella di Rome, 1955). Mezitím se provdala a péče o rodinu jí umožnila nenápadně se vzdálit ze světa filmu a od roku 1955 žila v soukromí. Luisella Beghi zemřela v Římě 9. září 2006 ve věku 83 let.


19.11.1922
Parma, Itálie
9.9.2006
Řím, Lazio, Itálie
Luisella Beghi csfd

La bella di RomaIl paese dei campanelliAngelo tra la follaCapitan DemonioNennellaL'ultimo sognoMoglie in castigo, LaDanza del fuoco, LaTurbamentoVia delle cinque luneChiromante, IlOrizzonte dipintoSonnambula, LaDue madri, LeL'arcidiavoloLa donna perdutaLa gerla di papà MartinMareMelodie eterneRudé růžeScandalo per beneSogno di tutti, IlKrásná zlodějkaPiccolo hotelPoplach v obchodním doměTři lásky Giuseppa VerdihoVoglio vivere con LetiziaBellissime


Aktualizace osobnostního profilu Luisella Beghi: 3.11. 2023 14:01