Emma Gramatica (1874 - 1965)


Emma Gramatica patřila po několik desetiletí k největším osobnostem italského divadelního herectví, v závěrečné fázi své kariéry se výrazným způsobem prosadila i ve filmu. Emma pocházela z divadelnické rodiny a narodila se v severní Itálii ve městě Fidenza. Začátky na jevišti měla značně ztížené; zatímco její starší sestra Irma Gramatica (1870-1962) měla plnou podporu rodičů, Emmu od herectví zrazovali s tím, že nemá dostatek talentu. Emma se však své touhy po divadle nevzdala a vlastní pílí a soukromým studiem se pečlivě připravila na dráhu divadelní herečky a brzy významem svou starší sestru předčila. Nejmladší sestra Anna Gramatica, později provdaná Capodaglio (1879-1961), byla též herečkou, spíše jen ale těžila ze slávy svých starších sester.

Stejně jako její sestry Irma a Anna, tak i Emma vzala na milost filmové médium až s příchodem zvuku, protože teprve zvukový film mohl plně zhodnotit jejich herecký projev. Jestliže Emma byla z trojice sester Gramaticových nejvýznamnější divadelní herečkou, totéž se týká i její filmové kariéry a během třiceti let natočila bezmála třicet filmů. Jejím debutem byla titulní role ve filmu STARÁ DÁMA (La vecchia signora, 1932) významného režiséra Amleta Palermiho, který ji pak ke spolupráci přizval ještě dvakrát. Další titulní role v dramatickém žánru jí nabídli režiséři Guido Brignone (MARCELLA, 1937) nebo Mario Bonnard (JEANNE DORÉ, 1938).

Není nijak překvapivé, že před kamerou se Emma Gramatica setkala i se svými sestrami, zvláště si pozornost zaslouží adaptace tehdy populární literární předlohy SESTRY MATERASSIOVY (Sorelle Materassi, 1942), kde vytvořila ústřední sourozenecký pár se sestrou Irmou, častěji ale hrála s mladší sestrou Annou. Velkou hereckou příležitost dostala od Vittoria de Sicy v pohádkově laděném filmu ZÁZRAK V MILÁNĚ (Il miracolo in Milano, 1951), kde hrála starou Lolottu, jež se ujme malého hlavního hrdiny. Poslední nabídky k filmování přišly od režiséra Carmine Gallona, hrála v jeho komedii DON CAMILLO MONSIGNOR, ALE NE MOC (Don Camillo Monsignore… ma non troppo, 1961), úplně naposledy se objevila jako stará abatyše v historickém životopisném titulu JEPTIŠKA Z MONZY (La monaca di Monza, 1962).

Emma Gramatica zemřela v Římě 8. listopadu 1965 ve věku 91 let a spolu se sestrou Irmou je pohřbena v toskánském městě Signa.


25.10.1874
Fidenza, Itálie
8.11.1965
Ostia Lido, Itálie
Emma Gramatica csfd

Il mio amico BenitoLa Monaca di MonzaDon Camillo monsignore ma non troppoGiorni più belli, ILe secret de Soeur AngèlePeppino e la nobile damaPeppino e la vecchia signoraIncantesimo tragicoMi vida por la tuyaZázrak v MiláněPobre, mi madre queridaVoglio bene soltanto a teAngelo del miracolo, L'Sorelle Materassi, LeL'angelo biancoSissignoraVertigineMammaLa vedovaPiccolo hotelIl destinoJeanne DoréLa damigella di BardNapoli d'altri tempiMarcellaLa fortuna di zanzeLa vecchia signora


Aktualizace osobnostního profilu Emma Gramatica: 7.3. 2024 02:24