Lilia Silvi 101 let


Italská herečka Lilia Silvi se na počátku své kariéry mohla pyšnit přezdívkou „italská Shirley Temple“, její filmová dráha však skončila krátce po válce a touha po návratu ke slávě ji přivedla k nepříliš zdařilé akci fingovaného únosu, což ji naopak jako uměleckou osobnost nakonec zcela zlikvidovalo. Narodila se v Římě jako Silvana Musitelli a v rodném městě také začala uplatňovat své pohybové vlohy, navštěvovala taneční školu.

Hlavními rolemi ji zahrnul například C. L. Bragaglia ve svých filmech MODROVOUS (Barbablù, 1941) a FIALKY VE VLASECH (Violette nei capelli, 1942), titulní úloha v Malasommově komedii SCAMPOLO (1942) byla variací na slavnou Lízu Doolittlovou. Tady byl jejím partnerem tehdejší přední milovník Amedeo Nazzari, s nímž se setkala ještě ve filmech ŠŤASTNÉ DNY (Giorni felici, 1942) nebo ZKROCENÍ ZLÉ ŽENY (La bisbetica domata, 1942), což – jak už název napovídá – byla filmová verze slavné Shakespearovy divadelní předlohy. Jeden film natočila také s francouzským režisérem Jeanem Boyerem (ĎÁBEL JDE DO ŠKOLY – Il diavolo va in collegio, 1944).

V roce 1940 se Lilia Silvi provdala a jejím manželem se stal slavný fotbalista Luigi Scarabello (1916-2007), člen zlatého fotbalového týmu z berlínské olympiády v roce 1936. Jestliže se za války Lilia Silvi těšila značné popularitě, poválečná éra a nástup neorealismu její kariéru prakticky ukončily – o herečku spojenou s nenáročným komediálním žánrem přestal být zájem. Poslední hlavní roli náhle slavné tanečnice se zástupcem ctitelů hrála ve filmu BIRAGHIN (1946), následně se musela spokojit s účinkováním v divadle v jeho lidovějších formách. O návrat na stříbrné plátno se pokusil režisér Carlo Borghesio, když jí v historické komedii NAPOLEON (Napoleone, 1950) svěřil vedlejší roli císařovny Marie Luisy.

Lilia Silvi pokles své popularity nesla těžce a ve spolupráci s manželem se počátkem padesátých let uchýlila ke kurióznímu kroku, který ji měl zviditelnit. Zinscenovaný vlastní únos zahraničními tajnými službami jí sice pozornost vynesl, zároveň ji ale tento pokus o návrat ke slávě umělecky zničil a musela se stáhnout do soukromí. Od té doby se věnovala rodině, až po šedesáti letech si na ni vzpomněl režisér Gianni di Gregorio a nabídl jí menší roli ve své úspěšně komedii SŮL ŽIVOTA (Gianni e le donne, 2011). Účast na tomto filmu oživila zájem o dávno zapomenutou hvězdu a Lilia Silvi se začala objevovat na veřejnosti. Byl o ní natočen dokumentární film IN ARTE LILA SILVI (2011) a na Mezinárodním filmovém festivalu v Římě obdržela v listopadu 2011 cenu za celoživotní přínos italskému filmu.


23.12.1922
Řím, Lazio, Itálie
Lilia Silvi csfd

Sůl životaViva la rivista!NapoleoneBiraghinIl diavolo va in collegioLa vispa TeresaGiorni feliciLa Bisbetica domataViolette nei capelliBarbablùMarido provisional, ElScampoloArditi civiliDopo divorzieremoScarpe grosseSegreto di Villa Paradiso, IlValidità giorni dieciAssenza ingiustificataGiù il siparioZamilovaný dobrodruhSignor MaxAlida


Aktualizace osobnostního profilu Lilia Silvi: 30.3. 2024 11:15