Mariella Lotti (1921 - 2004)


Herečka Mariella Lotti byla jednou z oslnivých krásek italského filmu čtyřicátých let a vrchol její kariéry spadal do éry filmů tzv. bílých telefonů. Narodila se jako Anna Maria Pianotta ve městě Busto Arsizio v severní Itálii, v patnácti letech odešla do Říma a již v roce 1937 hrála v jednom krátkém filmu. K filmu ji přivedla její starší sestra Carola Pianotti, která v té době za sebou měla již několik rolí. Mariella Lotti studovala herectví na prestižní škole Centro Sperimentale di Cinematografia a první větší roli dostala v Bonnardově filmu NEBEZPEČNÉ ŽENY (Io, suo padre, 1939).

Za připomenutí stojí také Blasettiho film z prostředí dívčího penzionátu ÚSTAV GRIMALDI (Nessuno torna indietro, 1945), který sice nevybočoval z dobového průměru, byl ale unikátní přehlídkou tehdejších ženských hvězd italské kinematografie. Jako úspěšná a populární herečka se Mariella Lotti v rámci společenských povinností stýkala s předáky fašistického režimu, což jí po válce přivedlo potíže v dalším uplatnění, v letech 1946-1947 se ale před filmové kamery začala vracet. Znovu dostávala velké příležitosti v historických filmech (PRINC REBEL – Il principe ribelle, 1947; PIRÁTI Z CAPRI – I pirati di Capri, 1949). Jeden film natočila i ve Francii (KOŽENÁ MASKA – Nez de cuir, 1952), v Zampově filmu SPÍŠ PROJDE VELBLOUD (E piu facile che un cammello, 1950) byla partnerkou Jeana Gabina. Před kamerou se setkala i s Lídou Baarovou (NEVINNÍ MUSEJÍ PLATIT – Gli innocenti pagano, 1951).

Po uzavření manželství se Mariella Lotti v padesátých letech začala další práci pro film vyhýbat a svou filmografii uzavřela menší rolí v kriminálním dramatu PROCES PROTI MĚSTU (Processo alla citta, 1954), opět v režii Luigiho Zampy. Za patnáct let před kamerami natočila 45 filmů a svou kariéru ukončila ve třiatřiceti letech, od poloviny 50. let žije v soukromí.


27.12.1921
Busto Arsizio, Itálie
18.12.2004
Paříž, Île de France, Francie
Mariella Lotti csfd

Carmen proibitaDonna che inventò l'amore, LaProcesso alla cittàSolo per te LuciaStoria del fornaretto di Venezia, LaIl capitano di VeneziaKožená maskaNevinní musejí platitGli ultimi giorni di PompeiIl diavolo in conventoÈ più facile che un cammello...I pirati di CapriArrivederci, papà!GuaranyCavaliere del sogno, IlI fratelli KaramazoffLa fumeria d'oppioLe avventure di PinocchioPrincipe ribelle, IlGiorno nella vita, UnMalacarneCanto, ma sottovoceI dieci comandamentiLa freccia nel fiancoNessuno torna indietroEscadrila albaIl fiore sotto gli occhiMater DolorosaQuelli della montagnaSilenzio, si gira!Acque di primaveraGorgona, LaTurbamentoV záři reflektorůI mariti (Tempesta d'anime)Il cavaliere senza nomeMarco ViscontiVetturale del San Gottardo, IlDcera zeleného korzáraIl ponte dei sospiriIl signore della tavernaKeanIo, suo padreSocio invisibile, IlFigli del marchese Lucera, I


Aktualizace osobnostního profilu Mariella Lotti: 30.3. 2024 10:22