María Mercader (1918 - 2011)


María Mercader pocházela sice ze Španělska, svou uměleckou dráhu i soukromý život ale spojila s Itálií, dodnes je známá jako druhá manželka Vittoria de Sicy (1901-1974). Narodila se v Barceloně do bohaté rodiny, svůj první film natočila jako devatenáctiletá ve Španělsku, jednalo se o muzikál VĚTRNÉ MLÝNY (Molinos de Viento, 1938). Poté přišly nabídky k dalšímu filmování z Francie, kde hrála hlavní ženskou roli v kriminálce ZÁHADA ŠTĚDROVEČERNÍ NOCI (L′étrange nuit de Noël, 1939).

Mezitím María točila další filmy, nejčastěji ji ke spolupráci zval režisér Carlo Lodovico Bragaglia, za zmínku stojí i slavný Alessandro Blasetti, s nímž natočila hvězdně obsazený film ÚSTAV GRIMALDI (Nessuno torna indietro, 1945). Na dlouhou dobu svůj poslední film TAJEMNÝ RYTÍŘ (Il cavaliere misterioso) natočila v roce 1948, pak se věnovala rodině. S Vittoriem de Sicou měla dva syny, Manuela (*1949) a Christiana (*1951). Vittorio de Sica se však nikdy úplně nevzdálil od své první manželky a řadu let žil náročným životem otce dvou rodin. V roce 1954 se sice s Giudittou Rissone rozvedl a o pět let později se oženil s Maríou Mercader, obojí ale proběhlo v Mexiku a italské úřady rozvod ani sňatek neuznaly za právoplatné.

Teprve v roce 1968, kdy Vittorio i María získali občanství ve Francii, konečně uzavřeli právoplatný sňatek v Paříži. Po Vittoriově smrti (1974) vydala María Mercader autobiograficky laděnou knihu Můj život s Vittoriem de Sicou (Mia via con Vittorio de Sica, 1978), v osmdesátých letech se příležitostně začala vracet i před kamerou. V režii svého syna Christiana například natočila romantický příběh HRABĚ MAX (Il conte Max, 1991), za zmínku stojí i její účast v mezinárodně oceněném filmu DŮM ÚSMĚVŮ (La casa del sorisso, 1992).

María Mercader zemřela v Římě 26. ledna 2011 ve věku nedožitých 93 let.


6.3.1918
Barcelona, Cataluña, Španělsko
26.1.2011
Řím, Lazio, Itálie
María Mercader csfd

Al lupo, al lupoCasa del sorriso, LaIl conte MaxLuces y sombrasClarettaGiovanninoDobrý den, slone!Il cavaliere misteriosoCuoreNatale al campo 119Canto della vita, IlNessuno torna indietroPorta del cielo, LaI nostri sogniIl treno crociatoLa primadonnaLa vita è bellaNon sono superstizioso... ma!NosorožecFanciulla dell'altra riva, LaFinalmente soliL'uomo venuto dal mareMadrid de mis sueñosMalý garibaldovec v klášteřeSe io fossi onestoBrividoDue cuori sotto sequestroIl re si diverteL'attore scomparsoLa forza brutaMarido provisional, ElUna famiglia impossibileVězeň ze Santa CruzLa gerla di papà MartinMarianelaSu mayor aventuraIl segreto inviolabileL'Étrange nuit de NoëlMolinos de vientoMusica proibitaLa brujaÀngel Casas Show


Aktualizace osobnostního profilu María Mercader: 30.3. 2024 11:41