George Rigaud (1905 - 1984)


George Rigaud zazářil nejprve v meziválečném období jako hvězda francouzského filmu, po intermezzu v Argentině se pak do Evropy vrátil a natočil další desítky filmů v různých zemích západní Evropy. S jeho původem je to složitější, narodil se sice v argentinském hlavním městě Buenos Aires, otec byl ale Ital, matka pocházela ze Španělska. Hercovo vlastní jméno znělo Pedro Rigato Delissetche, a i když se ve většině zdrojů uvádí argentinská národnost, úplně přesné to není. Ve Francii přijal umělecké jméno George Rigaud, po rozšíření své kariéry i do dalších zemí pak užíval další pseudonym Jorge Rigaud. Do Francie přicestoval s rodiči již jako dítě a později v touze proslavit se ve filmu absolvoval několik konkurzů a kamerových zkoušek.

V počátcích Rigaudovy filmografie se vyjímá slavný Clairův slavný film PAŘÍŽ MILUJE A JÁSÁ (Quatorze juillet, 1932), do svých poměrně hodnotných titulů jej pak několikrát přizval režisér ruského původu Viktor Turžanskij (V MALÉ GARNISONĚ - L′ordonnance, 1933; STRACH – La peur, 1936; NOSTALGIE, 1937). Z početnější spolupráce s významným charakterním hercem Harry Baurem stojí za připomenutí válečný film NITCHEVO (1936) režiséra Jacquese de Baroncelli. Tématicky blízký byl Rigaudovi muzikál TŘI ARGENTINCI NA MONTMARTRU (Trois Argentins à Montmartre, 1940), jeden film natočil také v Itálii.

Nejistá doba druhé světové války přiměla George Rigauda k odchodu do rodné Argentiny, kde se znovu prosadil ve filmu, s tamní hvězdou Libertad Lamarque vytořil například ústřední dvojici v komedii ZATMĚNÍ SLUNCE (Eclipse de sol, 1943) režiséra Luise Saslavského. V letech 1945-1948 působil Rigaud v Hollywoodu, kde natočil tři filmy, připomeňme alespoň kriminálku CHODÍM SÁM (I Walk Alone, 1948) s Burtem Lancasterem v hlavní roli. V americko-argentinské koprodukci natočil s francouzským režisérem Pierrem Chenalem film NATIVE SON (1951), v padesátých letech znovu působil v Argentině, jeho popularita ale začala klesat a nedala se srovnat s někdejší slávou ve Francii.

Snad i to byl důvod, proč se George Rigaud v roce 1959 odhodlal znovu k odchodu do Evropy, díky dlouholetému pobytu v Argentině a lepšímu osvojení španělštiny se tentokrát usadil v Madridu. Jeho kariéra ale znovu nabrala mezinárodní rozměr a byť už pouze ve vedlejších rolích, v šedesátých letech se objevil v řadě celoevropsky úspěšných filmů dobrodružného žánru, od pirátských příběhů přes westerny až po špionážní filmy nebo horory. Hrál například s Gérardem Barrayem ve filmech SCARAMOUCHE (1963), později pak ve dvojici navazujících filmů PIRÁT SEDMI MOŘÍ (Surcouf, l′eroe dei sette mari, 1966) a POD VLAJKOU TYGRA (Il grande colpo du Surcourf, 1966). Jeho účast na dobrodružném žánru zastupuje také slavný ČERNÝ TULIPÁN (La tulipe noire, 1964) s Alainem Delonem v hlavní roli.


11.8.1905
Buenos Aires, Argentina
17.1.1984
Madrid, Madrid, Španělsko
George Rigaud csfd

Asalto al casinoJaguár žije!RebeldíaThe Black PearlViaje al centro de la TierraLa iniciación en el amorDas Tal der tanzenden WitwenGatti rossi in un labirinto di vetroLargo retornoLeonorVůně cibuleÚltima jugada, LaLos viajes escolaresLà dove non batte il solePer amare OfeliaTouch Me NotEl secreto de la momia egipciaLe ComplotTaké andělé jedí fazoleAmico, stammi lontano almeno un palmoExpres hrůzyIl coltello di ghiaccioLa mansión de la nieblaMil millones para una rubiaPerché quelle strane gocce di sangue sul corpo di Jennifer?Tutti i colori del buioUomo avvisato mezzo ammazzato... Parola di Spirito SantoA Town Called BastardLa morte cammina con i tacchi altiMartaMikuláš a AlexandraUna Lucertola con la pelle di donnaCrimen imperfectoEl abominable hombre de la Costa del SolSenza via d'uscitaÚltimo día de la guerra, ElJohnny RatónLos desperadosOrli nad LondýnemPistole sedmi statečnýchUna sull'altraŽiví nebo radši mrtvíL'ultimo mercenarioLlaman de Jamaica, Mr. WardQuel caldo maledetto giorno di fuocoThey Came to Rob Las VegasUno scacco tutto matto7 donne per i MacGregorAd ogni costoCaccia ai violentiCervantesLa grande notte di RingoMistr Dynamit: Zítra vás políbí smrtOperación DalilaBlack box affair: il mondo tremaCifrato specialeCulpable para un delitoDos pistolas gemelasKiss Kiss... Bang BangL'Homme de Marrakech


Aktualizace osobnostního profilu George Rigaud: 24.2. 2024 08:18