Roland Lesaffre (1927 - 2009)


Francouzský herec Roland Lesaffre nikdy nepřekročil rámec vedlejších rolí, přesto se zařadil mezi významné umělce francouzské kinematografie především v 50. a 60. letech. Prožil bouřlivé dětství a mládí, což začalo už hned jeho narozením – narodil se totiž ve výtahu. Rodiče jej opustili a ocitl se v sirotčinci, později jako vzpurný teenager musel opustit internátní školu a byl poslán do ústavu pro mladé delikventy. Začal se mezitím věnovat sportu a za druhé světové války se zúčastnil protifašistického odboje. Závěr války prožil jako námořník a v rámci bojů na Sumatře padl do japonského zajetí.

Své zkušenosti ze sportu zúročil ve filmu PAŘÍŽSKÝ VZDUCH (L′air de Paris, 1954), kde hrál jednu z hlavních rolí po boku Jeana Gabina, za zmínku stojí i jeho postava vyděrače v TEREZE RAQUINOVÉ (Thérèse Raquin, 1953), velkými hereckými úkoly jej nadále pověřoval Marcel Carné (PUSTINA – Terrain vague, 1960; KLEC PRO MALÉ PTÁČKY – Du mouron pour les petits oiseaux, 1962), jako jiní francouzští herci se snažil proniknout i do italské kinematografie (TATARSKÁ PRINCEZNA – Ursus e la ragazza tartara, 1962). Lesaffrovy biografie zdůrazňují i spolupráci s Alfredem Hitchcockem, jedná se ale jen o malou roli ve filmu CHYŤTE ZLODĚJE (To Catch a Thief, 1955).

Mezitím se v roce 1955 na festivalu v Cannes seznámil s francouzskou herečkou Yoko Tani (1928-1999), která se o rok později stala jeho manželkou. Rozvedli se v roce 1962 a Roland Lesaffre později žil s další herečkou Taniou Busselier (*1946). I když Lesaffre točil též s jinými režiséry, stěžejní co do počtu i významu rolí zůstávala jeho spolupráce s Marcelem Carné (TŘI POKOJE NA MANHATTANU – Trois chambres à Manhattan, 1965; ATLANTSKÝ VAL – Le mur de l′Atlantique, 1970; VRAHOVÉ POŘÁDKU – Les assassins de l′ordre, 1971), mezitím během šedesátých let rozšířil svou filmografii o několik titulů dobrodružného žánru.

Od konce sedmdesátých let se Lesaffre před kamerou vyskytoval již jen zřídka, později dvakrát točil s Jeannem Delannoyem (BERNADETTE, 1988), příležitostně se objevoval v televizi a především se věnoval udržování uměleckého odkazu Marcela Carné. I když byl Lesaffre dvakrát ženatý, média s oblibou spekulovala o jeho blízkém vztahu s Marcelem Carné, jehož homosexualita byla veřejným tajemstvím. Lesaffre sám se k tomuto tématu vyjadřoval zdrženlivě s tím, že s Carném jej pojí společné zájmy a duševní souznění. Faktem nicméně zůstává, že Roland Lesaffre je nyní na pařížském hřbitově Saint-Vincent pochován ve společném hrobě s Marcelem Carné. Roland Lesaffre zemřel v Paříži 3. února 2009 ve věku 81 let.


26.6.1927
Clermont-Ferrand, Francie
3.2.2009
Paříž, Île de France, Francie
Roland Lesaffre csfd

Galantní dámyLa Passion de BernadetteBernadetteSalut, j'arriveUltimatumMon ami SociaEl avisperoIl faut vivre dangereusementMaître PygmalionEugène SueLa Merveilleuse visiteKisss...Vrahové pořádkuAtlantský valL'amour, oui... MaisLes Coups pour rienLes Enfants de CaïnLes TraquenardsTakový hodný člověkLe Bal des voyousLes Jeunes loupsPas de paniqueL'Or du DucSměr planeta HydraTrois chambres à ManhattanL'Étrange auto-stoppeuseParias de la gloireDu mouron pour les petits oiseauxL'accidentLe BluffeurLa Fête espagnoleLes MenteursTatarská princeznaLe Septième jour de Saint-MaloTerrain vagueAmour, autocar et boîtes de nuitLa Bonne tisaneLe PiègeLes TricheursFilous et compagnieMéfiez-vous fillettesHadaši no seišunSi Paris nous était contéSoupçonsZločin a trestZákon ulicChyťte zlodějePařížský vzduchL'amour d'une femmeQuand tu liras cette lettreTereza RaquinováRadovánkyVšichni jsme vrahovéZlatá hřívaJuliette ou La clef des songesL'étrange Madame XParigi è sempre ParigiLa Marie du portL'EmbuscadeJulie Lescautová


Aktualizace osobnostního profilu Roland Lesaffre: 14.3. 2024 13:47