Jean Claudio (1927 - 1992)   † 64 let


Jean Claudio oslnil Francii již před druhou světovou válkou jako dětský herec a přes určité výkyvy v jeho další kariéře se mu dařilo uplatňovat ve filmu až do vysokého věku, i když později to bylo častěji v zahraničí. Narodil se v Neuilly-sur-Seine jako Claude Daniel Robert Martin do kulturně založené rodiny. Několik jeho příbuzných působilo v různých uměleckých sférách, například dědeček Victor Staub (1872-1953) byl vynikajicím klavíristou a profesorem skladby na pařížské konzervatoři.

Během války začal Jean Claudio studovat herectví na pařížské konzervatoři, mezitím pohostinsky vystoupil i ve slavném divadle Comédie Française (Figarova svatba). V té době také odehrál poslední filmovou roli na rozhraní dětství a dospívání (KADETI OCEÁNU – Les cadets de l′océan, 1942). K herectví se pak Jean Claudio vrátil až po deseti letech a menší roli získal v britském filmu MOULIN ROUGE (1952). Následně se objevil v několika historických filmech, ve Francii to byla MARIE ANTOINETTA, KRÁLOVNA FRANCIE (Marie Antoinette, la reine de France, 1955), opět v britské produkci natočil dobrodružný příběh zasazený do doby francouzské revoluce DANGEROUS EXILE (1956).

V padesátých letech začal znovu také hrát divadlo, objevil se například na scénách Théâtre Antoine nebo Comédie des Champs Elysées, dvě menší role mu ve svých filmech nabídl také slavný Jean Renoir (ELENA A MUŽI – Elena et ses hommes, 1956; SNÍDANĚ V TRÁVĚ – Le déjeuner sur l′herbe, 1959). I když koncem padesátých let dostal zajímavé příležitosti i od dalších významných francouzských režisérů, v následující dekádě přesídlil dočasně do Itálie, kde natočil několik filmů různých žánrů a uměleckých hodnot. Později v jeho filmografii dominují další mezinárodní koprodukce jako britská komedie DRAHOUŠEK (Darling, 1965) nebo válečný film TROJITÝ KŘÍŽ (Tripple Cross, 1966) režiséra Terence Younga.

I když význam jeho rolí postupně klesal, nadále točil v různých zemích, v 70. letech v jeho aktivitách začínají převažovat televizní seriály. Jedním z jeho posledních filmů byla známá kriminálka TISÍC MILIARD DOLARŮ (Mille milliards de dollars, 1982), svou kariéru uzavřel epizodním výstupem v jedné epizodě legendárního seriálu DALLAS z roku 1990.


28.3.1927
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie
18.1.1992
Saint-Cloud, Francie
Jean Claudio csfd

Tisíc miliard dolarůSentivano uno strano, eccitante, pericoloso puzzo di dollariLa Peau de TorpédoLe ChampignonLe FouMoto Shel YehudiUna storia d'amoreTrojitý křížZeugin aus der HölleCrimine a dueDrahoušekEspions à l'affűtBáječný paroháčHercule contre les mercenairesThe Beauty JungleVendicatore mascherato, IlLes Lanciers noirsNathalie, agent secretPourquoi viens-tu si tard ?Snídaně v trávěDangerous ExileSylviane de mes nuitsElena a mužiMarie-Antoinette reine de FranceMoulin RougeLes Cadets de l'océanVěčný nepřítelAndorra ou les hommes d'AirainL'Enfer des angesLa Charrette fantômeCarrefourLa Tragédie impérialeZtracenci ze Saint-AgilNostalgieHříchyLe Tiroir secretMistral's DaughterSimon & SimonThe Crime of Ovide PlouffeMagnumLes IncorrigiblesHart a HartováDallasNe le dites pas avec des rosesThe New AvengersLe Chirurgien de Saint-ChadNick Verlaine ou Comment voler la Tour EiffelLesk a bída kurtizánLe Jeune FabreMerkwürdige Lebensgeschichte des Friedrich Freiherrn von der TrenckLes Dernières Volontés de Richard LagrangeMadame êtes-vous libre ?Mon seul amourUne femme à aimerLe Comte Yoster a bien l'honneurRue barrée


Aktualizace osobnostního profilu Jean Claudio: 19.4. 2024 21:45