Henri Garat (1902 - 1959)


Henri Garat patřil k populárním představitelům romantických milovníků francouzské kinematografie třicátých let 20. století, jeho kariéra ale vzala za své ještě před koncem druhé světové války. Narodil se v Paříži a pocházel z umělecké rodiny, jeho otcem byl divadelní herec a kabaretiér Édouard Garassu, známý pod pseudonymem Garet, matka Césarine Lévy byla zpěvačkou. Díky rodičům se Henri již jako dítě objevoval na jevišti, ve dvacátých letech účinkoval v populárních pařížských kabaretech Casino de Paris a Moulin Rouge. Po otci byl hercem, po matce zdědil jisté nadání ke zpěvu a jako zpívající herec začal sklízet značné úspěchy.

Mezitím dostal Henri Garat jednu příležitost i v Hollywoodu a s německým režisérem Wilhelmem Dieterlem natočil v Americe muzikál ADORABLE (1933). Po návratu do Francie točil další nenáročné komedie a sentimentální melodramata bez vyšších uměleckých ambicí. Ještě jednou se vrátil ke spolupráci s Lilian Harvey a naposledy spolu vytvořili ústřední pár v situační komedii VESELÉ KOPY (Les gais lurons, 1936). Mezitím Henri Garat absolvoval bouřlivé peripetie v soukromém životě a během krátké doby se stihl čtyřikrát oženit a čtyřikrát rozvést. Svým způsobem jeho soukromou situaci odrážela komedie NEODBYTNÉ ŽENY (Les femmes collantes, 1938), v níž se nenapravitelnému sukničkáři na radnici ve svatební den sejdou čtyři nevěsty.

Ještě v letech 1937-1938 točil Henri Garat několik filmů ročně, pak ale jeho kariéra začala upadat. Za války jej filmoví režiséři vyhledávali již jen výjimečně, připomeňme například film ANETTA A PLAVOVLÁSKA (Annette et la dame blonde, 1942), který byl uveden i v našich kinech. Henri Garat úplně nezvládl hvězdnou slávu a následný pád, koncem třicátých let se stal závislým na kokainu a po komerčním fiasku svých posledních filmů upadl do depresí. Minulostí se staly i jeho extravagance ze třicátých let, kdy měl vlastní jachtu a letadlo a koupil si i zámek. V roce 1944 odešel do Švýcarska, kde se zotavoval ze svých melancholických stavů. Koncem čtyřicátých let se znovu objevil v Paříži, několik pokusů o comeback však skončilo fiaskem – jméno Henri Garat již nikoho nezajímalo.

Henri Garat zemřel v Hyères na Azurovém pobřeží 13. srpna 1959 ve věku 57 let.


3.4.1902
Paříž, Île de France, Francie
13.8.1959
Hyères, Francie
Henri Garat csfd

Fou d'amourAnnette et la dame blondeLe Valet maîtreLe Chemin de l'honneurAu soleil de MarseilleL'Accroche-coeurLa PrésidenteLes Femmes collantesMa soeur de laitÇa... c'est du sportL'Amour veilleLa Chaste SuzanneLa Fille de la MadelonLa Souris bleueLe Fauteuil 47The Girl in the TaxiLes Gais LuronsUn mauvais garçonLes Dieux s'amusentValse royaleOn a volé un hommePrince de minuitAdorableUne femme au volantŠtědrý večerIl est charmantSimone est comme çaUn rêve blondUne étoile disparaitDelphineFlagrant délitLa Fille et le garçonLe Congrès s'amusePrincesse, à vos ordres!Rive gaucheLe chemin du paradisLes Deux MondesCiné Follies


Aktualizace osobnostního profilu Henri Garat: 13.4. 2024 04:06