Vera Carmi (1914 - 1969)


I když byla Vera Carmi za druhé světové války i krátce po ní značně vytíženou a populární filmovou herečkou, do první ligy ženského souhvězdí italské kinematografie se jí úplně proniknout nepodařilo. Narodila se v severoitalském Turíně a její vlastní jméno znělo Virginia Doglioli. V rodném Turíně začala také hrát divadlo a ve třicátých letech přesídlila do Říma. Pro svět filmu ji poprvé angažoval režisér Ferdinando Maria Poggioli a v jeho romantické komedii SBOHEM, MLÁDÍ (Addio giovinezza, 1940) se objevila ve vedlejší roli mladé snoubenky.

Po válce se Vera Carmi věnovala hlavně jevištní praxi, na přelomu 40. a 50. let byl jejím divadelním šéfem příslušník slavného hereckého klanu Eduardo de Filippo. Nadále samozřejmě hrála ve filmech, v roli rozmazlené manželky titulního hrdiny se objevila například v komedii NESNÁZE PANA TRAVETA (Le miserie del signor Travet, 1945), která se dodnes těší oblibě u vydavatelů DVD v rámci kompletace filmografie slavného Alberta Sordiho, který tu ovšem hrál jen menší úlohu. Vedlejší role hrála Vera Carmi v úspěšných komediích dobově populárních komiků jako byli Ennio Macario (JAK PROHRÁT VÁLKU – Come persi la guerra, 1947) nebo Tino Scotti (MILIARDÁŘSKÝ MILÁN – Milano miliardaria, 1951). Do paměti diváků se zapsala i postavou šarmantní vdovy Adriany ve slavném filmu SRPNOVÁ NEDĚLE (Domenica d′agosto, 1950).

V padesátých letech rozšířila Vera Carmi své působení o televizi a rozhlas, nadále účinkovala i v divadle. Z jejích posledních filmových rolí připomeňme postavu matky jednoho z dětských hrdinů dnes již zapomenutého, kdysi ovšem oceňovaného snímku NEJLEPŠÍ PŘÁTELÉ (Amici per la pelle, 1955), sourozeneckou dvojici se švédskou kráskou May Britt vytvořila v zajímavém filmu VĚZŇOVÉ ZLA (Prigionieri del male, 1955), její filmografie se nakonec uzavřela menší rolí sekretářky v dramatu MILIARDÁŘI (I miliardari, 1956). Během své patnáctileté kariéry před kamerou stihla Vera Carmi natočit přes padesát filmů.

Vera Carmi zemřela náhle v Římě 6. září 1969 ve věku 55 let.


23.11.1914
Turín, Itálie
6.9.1969
Řím, Lazio, Itálie
Vera Carmi csfd

Mai ti scorderòMiliardari, IAmis pour la vieLa ladraPrigionieri del maleAppassionatamenteTraditaTrieste cantico d'amoreAgenzia matrimonialeIn amore si pecca in dueLa cieca di SorrentoLa figlia del reggimentoTi ho sempre amato!Isola di Montecristo, L'Penne nereAnema e coreBuon viaggio pover'uomoMilano miliardariaDomenica d'agostoDue sorelle, LeIl fiacre N. 13Come persi la guerraNatale al campo 119Sono io l'assassinoAddio, mia bella Napoli!Le modelle di via Margutta07... TassìDieci comandamenti, IMiserie del Signor Travet, LeO sole mioTempesta d'animeCirco equestre Za-bumFinalmente sìDue cuori fra le belveFidanzato di mia moglie, IlHo tanga voglia di cantareLa signora in neroLa vispa TeresaRedenzioneFortuna viene dal cielo, LaGiorni feliciLabbra serrateUna volta alla settimanaAmore canta, L'Il cavaliere senza nomeUn marito per il mese di aprileVilla da vendereAddio, giovinezza!


Aktualizace osobnostního profilu Vera Carmi: 2.10. 2023 23:36