Yvan Noé (1895 - 1963)


V meziválečné éře francouzského divadla a filmu se Yvan Noé prosadil jako režisér, scénárista a dramatik, jeho jméno má však dnes v historii francouzského filmu jen podružný význam. Překvapivě ale vstoupil do dějin české kinematografie, protože jeho divadelní hra Christian se stala předlohou ke slavné Fričově komedii KRISTIÁN (1939). Narodil se v Nancy jako Marie Edgar Jean Noetinger, později přijal upravenou formu svého jméno jako pseudonym.

Ve třicátých a čtyřicátých letech natočil Yvan Noé přes deset filmů, vesměs zapomenutých komedií nebo detektivek. Připomeňme ale jeho další práci pro divadlo. V roce 1936 uvedlo Théâtre des Variétés jeho hru Christian v hlavní roli se slavným hercem Harry Baurem. Právě tuto inscenaci si vyhlédl Martin Frič jako ideální kus pro zfilmování a o tři roky realizoval svého KRISTIÁNA (1939 s Oldřichem Novým. Jako scénárista se Yvan Noé podílel znovu i na filmech jiných režisérů, zmínku si zaslouží drama VEČER ČEKEJTE PŘÍTELE (Un ami viendra ce soir, 1945), které bylo jedním z prvních filmů vracejících se k nedávné době okupace a odboje.

Poslední filmy, které natočil Yvan Noé jako režisér, vznikly počátkem padesátých let. Šlo o drama VINEN? (Coupable, 1951) a zapomenutou komedii PRÁZDNINY KONČÍ ZÍTRA (Vacances finissent demain, 1951). Později jeho starší dramatické práce využili ještě jiní režiséři, Yvan Noé však své vlastní aktivity u divadla a filmu již ukončil. Zemřel v Nice 7. července 1963 ve věku 68 let.


18.5.1895
Nancy, Francie
7.7.1963
Nice, Francie
Yvan Noé csfd

PayasoVečer čekejte příteleKristianLes Vacances finissent demainCoupable ?DominiqueUne mort sans importanceUne femme coupée en morceauxLa Cavalcade des heuresSix petites filles en blancLes Hommes sans peurCeux du cielSaturnin de MarseilleL'Étrange nuit de NoëlLe Château des quatre obèsesGigoletteMes tantes et moiMademoiselle MozartLe chanteur de SévilleZig et Puce sauvent Nénette


Aktualizace osobnostního profilu Yvan Noé: 16.4. 2024 04:21