Otello Toso (1914 - 1966)


Italský herec Otello Toso je u nás sice prakticky neznámý, pro dějiny naší kinematografie má ale jistý význam v tom smyslu, že ze zahraničních herců byl nejčastějším filmovým partnerem Lídy Baarové v době jejího pobytu v Itálii. Toso pocházel z Padovy, po první světové válce ale jeho rodina přesídlila do Říma. Mladého Otella přivedla touha po herectví na slavnou školu Centro Sperimentalo di Cinematografia, kam se nechal po jejím otevření v roce 1935 zapsat do úplně prvního ročníku. Již předím ale získal první zkušenosti s kamerou, když se v bezejmenné roli vojáka objevil ve slavném Blasettiho historickém filmu 1860 (1934). Ve škole se také setkal s Pierinou Paci, která se pak stala jeho manželkou.

S již zmíněnou Lídou Baarovou hrál poprvé ve filmu JEJÍ CESTA (I sua strada, 1943). Do záporných rolí byl Otello Toso obsazován i v poválečném období, z jeho tehdejší filmografie připomeňme drama NEVINNÍ MUSEJÍ PLATIT (Gli innocenti pagano, 1951), v němž jeho partnerkou byla opět herečka Lída Baarová, v témže roce spolu hráli ve filmu POMSTA BLÁZNIVÉ ŽENY (La vendetta di una pazza, 1951). Za nejlepší výkon Tosovy filmové kariéry je považována role manžela hlavní hrdinky v psychologickém příběhu SMRT CYKLISTY (Muerte de un ciclista, 1955) významného španělského režiséra Juana Antonia Bardema (film byl oceněn na festivalu v Cannes).

V padesátých letech se Otello Toso více věnoval divadlu, kde podával zajímavé výkony, znovu ale točil i filmy a svou filmografii rozšířil o několik dobrodružných příběhů zasazených do historických kulis (RYTÍŘ ČERNÉHO MEČE – Il cavaliere dalla spada nera, 1956), své aktivity přesunul také do dabingu a televize. Poslední filmovou roli odehrál ve fantastické vizi PLANETY KOLEM NÁS (I pianeti contro di noi, 1962).

Otello Toso zahynul při autonehodě nedaleko rodné Padovy cestou z televizního natáčení 15. března 1966 ve věku 52 let.


22.2.1914
Padova, Itálie
15.3.1966
Curtarolo, Itálie
Otello Toso csfd

Pianeti contro di noi, IIl peccato degli anni verdiIsola del tesoro, L'Peccatrice del deserto, LaConte di Matera, IlOnore e sangueAmaramenteCarta a SaraCavaliere dalla spada nera, IlTrovatella di Milano, LaSmrt cyklistyBertoldo, Bertoldino e CacasennoDesiderio 'e soleLacrime d'amoreLettera napoletanaPiscatore 'e PusillecoUna donna pregaColpa di una madre, LaScogliera del peccato, LaVerginitàVoce del sangue, LaCarceratoFuoco neroNevinní musejí platitPomsta bláznivé ženyAlinaCapitan DemonioCavalcata d'eroiFaddija - La legge della vendettaSanto disonoreI cavalieri dalle maschere nere (I beati paoli)Il corriere di ferroPrincipe ribelle, IlVanitàMalacarneFuga nella tempestaI dieci comandamentiVie del peccato, LeDue lettere anonimeNebbie sul mareVietato ai minorenniInviati specialiJejí cestaDonna del peccato, LaInferno gialloLe due orfanelleSignorine della villa accanto, LeSoltanto un bacioTentazioneBrividoPirati della Malesia, ISměj se paňácoIl ponte dei sospiriLa granduchessa si diverteFollie del secoloIo, suo padreLe Père LebonnardUltima giovinezzaCrispino e la comareInventiamo l'amore


Aktualizace osobnostního profilu Otello Toso: 30.3. 2024 22:33