Pierre Mingand (1900 - 1982)


Nástup zvuku ve filmu počátkem třicátých let vedl ve všech zemích k razantnímu útoku filmových zpracování operet a divadelních hudebních komedií, což přineslo dočasnou popularitu řadě zpěváků. Jedním z nich byl ve Francii Pierre Mingand, který ve třicátých letech pronikl mezi filmové hvězdy. Narodil se v Besançonu nedaleko švýcarských hranic a původně vystudoval obchodní školu. Od dětství ale jevil všestranné nadání, takže se později vrhnul na zdokonalování ve zpěvu a tanci.

Jedním z největších Mingandových úspěchů ve filmu byla hudební veselohra SLEČNA MOZARTOVÁ (Mademoiselle Mozart, 1935), v níž byla jeho partnerkou právě Danielle Darrieux, zaznělo zde také několik písní. Znovu pak spolu hráli v dramatu ZNEUŽITÍ DŮVĚRY (Abus des confiance, 1937), které natočil Daniellin tehdejší manžel Henri Decoin. Tady už ale Mingand nehrál hlavní roli, což se týká i dalšího Decoinova filmu MODRÝ EXPRES (Retour à l′aube, 1938). V méně náročném žánru se mezitím setkával i s dalšími tehdejšími hvězdami, například Yvette Lebon (VDAVKY SLEČNY LÉVYOVÉ – Les mariages de Mademoiselle Lévy, 1936) nebo Josseline Gaël (MADONA Z ATLANTIKU – La madonne de l′Atlantique, 1936).

Osudovým se pro Minganda stal jeden z posledních filmů natočených za okupace, HLAVIČKA (Coup de tête, 1944), který znamenal konec herecké kariéry pro oba hlavní představitele. Josseline Gaël byla krátce po dokončení filmu zatčena za kolaboraci s nacisty a již nikdy se neobjevila v žádném filmu, Mingand byl v průběhu natáčení těžce zraněn, když se na něj v ateliéru zřítila část dekorací. Následky zranění jej zcela vyřadily z provozu a musel ukončit všechny umělecké aktivity.

I když měl Pierre Mingand v dobách největší slávy zástupy ctitelek, oženil se až v roce 1964 a s manželkou Marguerite Arandel žil na venkově v jižní Francii. Zemřel zcela zapomenutý v nemocnici ve městě Agen 19. srpna 1982 ve věku 82 let.


2.6.1900
Besançon, Francie
19.8.1982
Agen, Francie
Pierre Mingand csfd

Le Voleur se porte bienCoup de têteDes jeunes filles dans la nuitMademoiselle SwingAbus de confianceHistorky Elysejských políRetour à l'aubeLes RéprouvésLes Mariages de Mlle LévyPantins d'amourL'Impossible aveuMademoiselle MozartPromessesLe secret des WoronzeffMauvaise graineQuadrille d'amourLa guerre des valses


Aktualizace osobnostního profilu Pierre Mingand: 2.3. 2024 17:08