Dominique Davray (1919 - 1998)


Francouzská herečka Dominique Davray hrála sice celý život jen vedlejší role, díky své korpulentní postavě ale na sebe dokázala strhnout pozornost i ve formátu epizodních postav a z řady filmů ji dobře znají i čeští diváci. O jejím soukromí toho není příliš známo, víme ale, že se narodila v Paříži a že její vlastní jméno bylo Marie-Louise Gournay. V devatenácti letech se provdala, se svým manželem Lucienem Letotem ale žila jen necelé čtyři roky (1938-1943).

Během padesátých let hrála Dominique Davray i v několika filmech ročně, střídala bezejmenné role s výraznějšími vedlejšími postavami, nejčastěji to byly komedie, ale i výpravné historické filmy nebo kriminálky, s dalšími francouzskými herci byla angažována také do Hitchcockova filmu CHYŤTE ZLODĚJE (To Catch a Thief, 1955). Počátkem šedesátých let se objevila ve dvou dodnes vysoce hodnocených filmech CLÉO OD PĚTI DO SEDMI (Cléo de 5 à 7, 1961) a MELODIE PODZEMÍ (Mélodie en sous-sol, 1963). Opět mezinárodní obsazení doplnila v americko-francouzském filmu BROUK V HLAVĚ (Flea in Her Ear, 1968), který byl adaptací populární divadelní hry, v níž ostatně Dominique Davray krátce předtím hrála i na jevišti (Théâtre Marigny). Kromě filmu a divadla navázala také pracovní kontakty s televizí a hrála v několika seriálech.

Nejznámější filmy Dominique Davray pocházejí z početnější spolupráce s Louisem de Funèsem. Manželský pár s ním vytvořila v komedii TETOVANÝ (Le tatoué, 1968), dobře známé jsou ale i její víceméně epizodní výstupy jeptišky (ČETNÍK VE VÝSLUŽBĚ – Le gendarme en balade, 1970) nebo sadistické zdravotní sestry (KŘIDÝLKO NEBO STEHÝNKO - L′aille ou la cuisse, 1976). Hrála ale i v dalších dodnes oblíbených veselohrách (VRÁTNÝ OD MAXIMA – Le chasseur de chez Maxim′s, 1976), po delší době se vrátila i k postavě prostitutky (GANG – Le gang, 1977).

Naposledy se před kamerou Dominique Davray objevila ve zdařilé Hosseinově adaptaci slavného románu Victora Huga BÍDNÍCI (Les Misérables, 1982), pak ještě odehrála několik menších rolí v televizi, ještě počátkem osmdesátých let ale odešla do soukromí. Zemřela jako zcela zapomenutá v Paříži 16. srpna 1998 ve věku 79 let. Zůstalo po ní bezmála sedmdesát filmových rolí, převážně ve slavných filmech známých i mimo Francii.


27.1.1919
Paříž, Île de France, Francie
16.8.1998
Paříž, Île de France, Francie
Dominique Davray csfd

UbožáciBudeme hubnout společněGangCousin Pons, LeDésiréKřidýlko nebo stehýnkoOsudové ženyTrouble-fesses, LeValentinova milostná výchovaVrátný od MaximaBuzíciVolets clos, LesMonsieur OctaveČetník ve výslužběHard ContractBrouk v hlavěTetovanýČetník se ženíSenzační prázdninyParis au mois d'aoûtPast na PopelkuPod čepicíPrachy a smůlaVelký pánCoplan prend des risquesDu mouron pour les petits oiseauxMelodie podzemíPovedení strejcovéTre piger i ParisCartoucheCléo od pěti do sedmiJak získat úspěch v lásceKůň pro dvaNevítaný dědicBoulevardLa Main chaudeTerrain vagueFilles de nuit, LesGuinguetteLe Grand ChefA Tale of Two CitiesDej si pozor, La Toure!Maigret klade pastPrisons de femmesMéfiez-vous fillettesŠpioniMarie-Antoinette reine de FranceRencontre à ParisChyťte zlodějePas de souris dans le businessLa Rage au corpsNesahejte na prachyOtec, matka, služka a jáPiédalu députéFlukt fra paradisetZlatá hřívaIdentité judiciaireMuž, který prochází zdíMa pommeLa cage aux filles


Aktualizace osobnostního profilu Dominique Davray: 17.11. 2023 13:53