Liù Bosisio 88 let


Louise Bosisio Mauri se narodila 30.ledna 1936 v Miláně. V tomto italském městě rovněž vystudovala uměleckou školu dramatického umění „l'Accademia di Arte drammatica“. Ve světě showbyznysu je známá pod jménem Liu Bosisio.

Na prknech, které znamenají svět, začíná Liu okolo roku 1953/54 v ochotnickém divadle akademie v Miláně. Ve filmu debutovala v roce 1962 v roli Diany. Tento snímek LA CUCCAGNA byla hned zkušenost po boku Ugo Tognazziho či zpěváka a skladatele Luigiho Tenca. Ve stejném roce jí Dino Risi obsadil do role Adeliny ve filmu LA MARCIA SU ROMA, kde se opět objevuje Tognazzi a také Vittorio Gassman. Když Liu vzpomíná na tyto první snímky, mluví o své plachosti a tom, že se tenkrát velice styděla. V roce 1980 se objevila jako Anna ve filmu SUNDAY LOVERS, nebo si také zahrála například i ve filmu Alberta Sordiho IL TASSINARO (1983) v roli hysterické reportérky.

Když Luciano Salce režíroval první dva snímky známé série filmů o neúspěšném úředníčkovi s názvy FANTOZZI (1975) a TRAGÉD FANTOZZI (1976) obsadil do role manželky Piny právě Liu. V dalších dílech, která již režíroval Neri Parenti se jako Pina proslavila Milena Vukotič. Z důvodu různorodých představ Villaggia, Parentiho i Bosisio o postavě Piny, Liu tuto roli přenechala Mileně. V roce 1986 se ovšem Liu v roli Piny objevuje znovu a to ve snímku SUPERÚČETNÍ. Na otázky novinářů, proč ještě jednou vzala tuto roli, odpovídá tím, že třetí film přijala z důvodu koupě domu pro syna.

Roku 1976 společně s režisérem Peppinem Venetuccim napsali divadelní adaptaci prvního Dostojevského románu CHUDÍ LIDÉ. Ta po svém úspěchu byla v roce 1977 převzata i italským rozhlasem (RAI) a několikrát reprízována.


30.1.1936
Milano, Lombardie, Itálie
Liù Bosisio csfd

Báječný FantozziTaxikářSázka, co se neodmítáMilenci na neděliTragéd FantozziXX. stoletíFantozziLumacone, IlFlesh for FrankensteinPodsvětíTardone, LeLa cuccagnaRealtà romanzesca


Aktualizace osobnostního profilu Liù Bosisio: 5.4. 2024 17:37