Sonja Ziemann (1926 - 2020)


Sonja Alice Selma Toni Ziemann je německá herečka, zpěvačka a tanečnice. Nepochází z umělecké rodiny, otec byl daňový poradce, matka v domácnosti. Od deseti let tančila, v roce 1939 byla jako talentované dítě přijata do berlínské taneční školy Tatjany Gsovské. První vystoupení absolvovala v roce 1941 v berlínském varieté Plaza. O rok později začíná hrát v filmu. Po válce tančila v kabaretech v Berlíně-Pankowu, zde se seznámila s Hildegard Knefovou. Ve stejném roce byla angažována divadlem Metropol, jako subretka. Zpívala v operetách DIE ZIRKUSPRINZESSIN, NAECHSTE IN SCHANGHEI, CHANEL NR. 5 a DIE KINOKOENIGIN.

V roce 1958 hrála ve filmu DER ACHTE WOCHENTAG, podle námětu polského spisovatele Marka Hlaska. V roce 1961 se za tohoto spisovatele provdala. Byl to její druhý sňatek. Prvním manželem byl podnikatel Rudolf Hambach, s kterým měla syna. Z Hlaskem žila do roku 1968. Potřetí se provdala v roce 1989 za režiséra Charlese Regniera, s kterým žila do jeho smrti roku 2001.

V roce 1962 zažívá bouřlivý divadelní úspěch v Mnichově rolí Eliz Doolittle v muzikálu MY FAIR LADY. Společně ze svým hereckým kolegou Götzem Georgem absolvovala v roce 1973 divadelní turné po západní Evropě s představením ENDSTATION SEHNSUCHT (POSLEDNÍ STANICE TOUHA).

V roce 1984 obdržela cenu „Zlatý filmový pás". V roce 1998 vydala knihu vzpomínek "Ein Morgen gibt es immer." Sonja Ziemann hrála v 86 filmech, jejím posledním byl televizní PARK HOTEL STERN, 1997 a v současnosti je na odpočinku. V roce 2006 vystoupila s velkým úspěchem jako host televize ARD v Beckmannově talkshow. Žije střídavě v bavorském Tegernsee a St. Moritzu.


8.2.1926
Eichwalde bei Berlin, Německá říše
17.2.2020
Mnichov, München (Stadt), Bayern, Německo
Sonja Ziemann csfd

Biest, DasAlle hatten sich abgewandtFröhliche WeihnachtenDe SadeMost u RemagenuKolportageJosephineDas Leben des Horace A.W. Tabor - Ein Stück aus den Tagen der letzten KönigeHalløj i himmelsengenFrühstück mit dem TodAxel Munthe - Der Arzt von San MicheleIhr schönster TagJourney Into Nowhere...denn das Weib ist schwachDer Traum von Lieschen MüllerMatter of WHO, AThe Secret WaysAu voleur!Nacht fiel über GotenhafenStrafbataillon 999Abschied von den WolkenLiebe auf krummen BeinenMenschen im HotelPsi, chcete žít věčně? aneb Peklo u StalingraduDie BeklagteItaliani sono matti, GliSérénade au TexasTabarinÓsmy dzień tygodniaFrauenarzt Dr. BertramFrühling in BerlinZasnoubení v CurychuDany, bitte schreiben SieDas Bad auf der TenneKaiserballNichts als Ärger mit der LiebeOpernballSuprema confessioneIch war ein häßliches MädchenLiebe ohne IllusionMädchen ohne GrenzenBei Dir war es immer so schönDer ZarewitschDie große StarparadeDie sieben Kleider der KatrinMeine Schwester und ichChristinaDie PrivatsekretärinHollandmädelMit siebzehn beginnt das LebenAlle kann ich nicht heiratenAm Brunnen vor dem ToreDie Diebin von BagdadMade in HeavenDie Frauen des Herrn S.Grün ist die HeideJohannes und die 13 SchönheitsköniginnenSchön muß man seinDie lustigen Weiber von WindsorMaharadscha wider Willen


Aktualizace osobnostního profilu Sonja Ziemann: 1.11. 2023 10:56