Vittorio Caprioli (1921 - 1989)


Italský herec Vittorio Caprioli se v počátcích své kariéry věnoval především divadlu, až později se stal i vytíženým filmovým a televizním hercem. Narodil se v Neapoli a herectví studoval na Národní akademii múzických umění v Římě, kterou dokončil v roce 1942, vzápětí pak nastoupil k divadelní společnosti Carli-Racca, v níž působil po boku například Vittoria de Sicy. Krátce po válce si pak odbyl debut před filmovou kamerou a objevil se v jednom z prvních neorealistických snímků O SOLE MIO (1946) zaplněném převážně neherci.

Z dalších divadelních rolí vyniká Beckettova hra Čekání na Godota, v jejíž italské premiéře v roce 1954 měl Caprioli hlavní roli. Adaptacím divadelních her se od konce padesátých let věnoval i v televizi, ale tato práce jej příliš neuspokojovala – chybělo mu publikum. Naopak svůj talent pro psaní zúročil ve světě filmu a podle vlastních scénářů natočil sedm filmů, prvním z nich byla komedie LVI NA SLUNCI (Leoni al sole, 1961). Tento ani další Caprioliho autorské filmy neměly ve své době příliš úspěch, teprve časem se dočkaly uznání, jsou uváděny v nesoutěžních sekcích na filmových festivalech, vycházejí i na DVD (LESK A BÍDA MADAME ROYALE – Splendori e miserie di Madame Royale, 1970).

Jako filmového herce jej ke spolupráci často zval režisér Pasquale Festa Campanile (NEVĚRA PO ITALSKU – Adulterio all italiana, 1966), řadu příležitostí mu nabídli i francouzští filmaři. Velkou roli dostal například v Belmondově komedii MUŽ Z ACAPULCA (Le magnifique, 1973), na níž měl i scénáristický podíl. Později hrál například dvakrát s Pierrem Richardem (HOŘČICE MI STOUPÁ DO NOSU – La moutarde me monte au nez, 1974; RÁNA DEŠTNÍKEM – Le coup du parapluie, 1980). Postavy mužů na straně zákona mezitím vytvořil v několika kriminálkách režiséra Fernanda di Leo (BOSS – SMRT NA ZAKÁZKU – Il boss, 1972).

Jestliže v sedmdesátých letech točil Caprioli i několik filmů ročně, v následující dekádě práci pro film znovu omezil a opět se více věnoval divadlu (Vstupte, Šest postav hledá autora, Mercadet), často účinkoval také v rozhlase. Uznání ve světě filmu se mu dostalo s Monicelliho dramatem TEMNÉ ZLO (Il male oscuro, 1989), za něž byl nominován na prestižní Donatellovu cenu. Toho se však již nedožil, protože zemřel náhle na infarkt 2. října 1989 ve věku 68 let.


15.8.1921
Napoli, Campania, Itálie
2.10.1989
Napoli, Campania, Itálie
Vittorio Caprioli csfd

Male oscuro, IlPosta in gioco, LaUna botta di vitaI picariLuxusní prázdninyLáska a vášeňCindyKrásná OterováUno scandalo perbenePetomane, IlStangata napoletanaPiù bello di così si muoreRose et le blanc, LeSpecialità della casa, LaHistoires extraordinaires: Le scarabée d'orPrima che sia troppo prestoTragédie směšného člověkaCafé ExpressRána deštníkemL'AffittacamereZdravý nemocnýDiamanti sporchi di sangueGrazie tante - ArrivederciLa bidonataLatinský milovníkMessalina, Messalina!Presidentessa, LaAb morgen sind wir reich und ehrlichI padroni della cittàKřidýlko nebo stehýnkoTrouble-fesses, LeBaroni, IIl messiaInsegnante, L'Katrin a spol.La città sconvolta: caccia spietata ai rapitoriDi mamma non ce n'è una solaErotomane, L'Governante, LaHořčice mi stoupá do nosuInnocenza e turbamentoL'ammazzatinaPoliziotto è marcio, IlBoss - Smrt na zakázkuGiovannona coscialunga, disonorata con onoreIo e luiMuž z AcapulcaPaolo il caldoRušný denAnche se volessi lavorare, che faccio?Colonna infame, LaEttore lo fustoPoppea... una prostituta al servizio dell'imperoQuando le donne si chiamavano 'Madonne'Tout va bienKdyž ženy hrají ding dongRoma beneTrastevereŠéf gangu: Láska a nožeLe Mans scorciatoia per l'inferno


Aktualizace osobnostního profilu Vittorio Caprioli: 1.11. 2023 11:12