Sylvie (1883 - 1970)


Stejně jako její vrstevnice Gabrielle Fontan nebo Jeanne Fusier-Gir, tak i herečka Sylvie se stala významnou osobností francouzského filmu až na sklonku své divadelní kariéry. Významnou především početnou filmografií, než velikostí rolí. Sylvie, vlastním jménem Louise Mainguené, se narodila v Paříži a herectví studovala pod vedením slavného herce Eugene Silvaina. Povšiml si jí významný režisér André Antoine, jenž ji v roce 1903 angažoval do divadla Théâtre Odéon.

Stejně jako jiné herečky schopné oslnit i jinak než půvabem našla Sylvie uplatnění před kamerou až po příchodu zvukového filmu. Režisér Pierre Chenal jí dal příležitosti ve svých hodnotných filmech ZLOČIN A TREST (Le crime et le châtiment, 1935) a PŘÍPAD LAFARGE (L'affaire de Lafarge, 1937). Dalšími hereckými úkoly ji pověřili i režiséři Julien Duvivier (KONEC DNE – La fin du jour, 1939) nebo Henri-Georges Clouzot (HAVRAN – Le corbeau, 1943), významnou roli jí poskytl i Jean Anouilh ve zfilmování své vlastní divadelní hry CESTUJÍCÍ BEZ ZAVAZADEL (Le voyageur sans bagages, 1943).

I po válce hrála Sylvie vedlejší i středně velké role v řadě filmů, za zmínku stojí komerčně úspěšné adaptace osvědčených literárních nebo divadelních předloh (OTEC GORIOT – Le père Goriot, 1945; IDIOT - L´diot, 1946), nezapomenutelnou kreaci zákeřné tchýně předvedla ve filmu TEREZA RAQUINOVÁ – Thérèse Raquin, 1952), můžeme si na ni vzpomenout i v souvislosti se známou komedií DON CAMILLO (Le petit monde de Don Camillo, 1951) s Fernandelem v hlavní roli (s ním hrála také ve filmu ZAKÁZANÉ OVOCE – Le fruit défendu, 1952).

Po bohaté kariéře u divadla i filmu se Sylvii podařilo zakončit umělecké působení více než důstojně. V Théâtre Marigny excelovala koncem padesátých let v hlavní roli slavné Dürrenmattovy hry Návštěva staré dámy, o pár let později zaujala i svou jedinou hlavní rolí ve filmu. Rozmarnou paní Bertini ztvárnila v adaptaci Brechtovy literární předlohy STARÁ DÁMA SE BAVÍ (La vieille dame indigne, 1965). I když tento film je dnes méně známý a zastaralý, má své hodnoty, včetně hereckého projevu Sylvie, která pak v roce 1967 za svou kreaci dostala Cenu pro nejlepší herečku od Národní společnosti filmových kritiků v USA.


3.1.1883
Paříž, Île de France, Francie
5.1.1970
Compiègne, Francie
Sylvie csfd

Don Juan revient de guerreStará dáma se bavíUmorismo in neroZámek ve ŠvédskuRodinná kronikaCrésusNábřeží úsvituLe miroir a deux facesLes TruandsMichal StrogovLe dossier noirNaše časyUlisseTereza RaquinováLe Fruit défenduMalý svět dona CamillaVšichni jsme vrahovéSous le ciel de ParisDieu a besoin des hommesDeux amoursPattes blanchesTous les deuxLa RévoltéeCoïncidencesMiroirPour une nuit d'amourIdiotLe Pays sans étoilesOn ne meurt pas comme çaLa Route du bagneLe Père GoriotL'Île d'amourLe Voyageur sans bagageAndělé hříchuHavranL'Homme sans nomMarie-MartineLa Romance de ParisMontmartre-sur-SeineEcco la felicitàKomedie štěstíKonec dneL'Esclave blancheBrána k uměníL'Affaire LafargeJejí první plesZločin a trestRoger la HonteGerminalBelphégor


Aktualizace osobnostního profilu Sylvie: 28.2. 2024 19:48