Carlo Romano (1908 - 1975)


Italský herec Carlo Romano měl cestu k divadlu i filmu zjednodušenou tím, že pocházel z herecké rodiny, jeho matkou byla divadelní a filmová herečka Dina Romano (1888-1957), hercem se stal i Carlův mladší bratr Felice Romano. Carlo Romano stál na divadelním jevišti již v pěti letech, jako dvacetiletý pak nastoupil k divadelní společnosti Talli-Capodaglio. Především komické role mu brzy přinesly značnou popularitu a jeho oblibu mezi diváky i kolegy dokládá familiérní přezdívka Carlettino. V roce 1933 se oženil, jeho manželství s herečkou Jone Bolghero (1898-1979) však brzy skončilo rozvodem.

Za války byl Carlo Romano vytíženým filmovým hercem, například v roce 1942 natočil jedenáct filmů. Hrál v různých žánrech, často i poměrně velké role, z jeho tehdejší filmografie připomeňme alespoň komedii ČTYŘI KROKY V OBLACÍCH (Quattro passi frà le nuvole, 1942) nebo slavný válečný film DŽARABUB (Giarabub, 1942). Po roce 1945 se objevil v několika zdařilých dramatických počinech reflektujících neutěšenou poválečnou dobu (ŽIVOT ZAČÍNÁ ZNOVU – La vita ricomincia, 1945), se začínající Ginou Lollobrigidou hrál v Zampově filmu ZVONĚNÍ NA POPLACH (Campane a martello, 1949).

V poválečné době se Carlo Romano začal naplno věnovat dabingu, stal se v první řadě dvorním dabérem amerického herce Jerryho Lewise, jehož namluvil zhruba ve čtyřiceti filmech, podobně často jeho hlasem k italským divákům promlouval také Bob Hope. Italští filmaři měli zvláštní oblibu nechat dabovat i své vlastní herce a Carlo Romano tak v italských filmech mluvil i za Alberta Sordiho, Roberta Villu nebo Paola Stoppu. Proslul také dabingem slavného francouzského komika Fernandela, jehož nadaboval ve všech populárních komediích o faráři Donu Camillovi. Později ve filmech o Fantomasovi daboval Louise de Funèse, v několika dodnes známých westernech namluvil Elliho Wallacha.

I v padesátých letech hrál Carlo Romano často ve filmu, většinou to byly populární komedie, v nichž sekundoval slavným komikům jako byli Aldo Fabrizi nebo Toto. Točil také s Fellinim a ze spolupráce s ním se v Romanově filmografii mimořádným způsobem vyjímá slavný film DARMOŠLAPOVÉ (I vitelloni, 1953), v němž vytvořil manželský pár s bývalou českou hvězdou Lídou Baarovou. S tou ostatně hrál již předtím ve filmu NEVINNÍ MUSEJÍ PLATIT (Gli innocenti pagano, 1951). V této době začal Carlo Romano psát i scénáře a tímto způsobem se podílel například na filmech DOBRODRUŽSTVÍ GIACOMA CASANOVY (La avventura di Giacomo Casanova, 1955), ŠLECHTICI A MUŽI (Uomi e nobiluomini, 1960) nebo JÁ, JÁ, JÁ… A TI DRUZÍ (Io, io, io… e gli altri, 1966). Výjimečně se věnoval i jiným profesím a na historickém velkofilmu FABIOLA (1949) pracoval jako asistent režie.


8.5.1908
Livorno, Itálie
16.10.1975
Řím, Lazio, Itálie
Carlo Romano csfd

Il venditore di pallonciniSceriffo di Rockspring, LoIndovina chi viene a merenda?Já, já, já ... a ti druzíDue toreri, ICarmen di TrastevereLe ambizioseCiao, ciao, bambinaL'amico del giaguaroLe cameriereAddio per sempre!Accadde al penitenziarioAccadde al commissariatoIl cardinale LambertiniLacrime d'amorePlážTakový je životDarmošlapovéFermi tutti arrivo io!Jeunes mariésL'ennemi public n° 1La domenica della buona genteNevěrniceSiamo ricchi e poveriCani e gattiCinque poveri in automobileCittà canora, LaPrimo premio MariarosaTormento del passatoAnema e coreArrivano i nostriBellezze a CapriBellezze in biciclettaNevinní musejí platitTotò třetí mužCavalcata d'eroiDomani è troppo tardiPrima comunioneStrano appuntamentoSvětla varietéHo sognato il paradisoLa rosa di BagdadZvonění na poplachSegreto di Don Giovanni, IlAdultera, L'Il mondo vuole cosìSinfonia fataleFuga nella tempestaI dieci comandamentiLettere al sottotenenteVita ricomincia, LaCasa senza tempo, LaHo tanga voglia di cantareI pagliacciIl treno crociatoRedenzioneArriviamo noi!Fra' DiavoloGiarabubLa Bisbetica domata


Aktualizace osobnostního profilu Carlo Romano: 23.3. 2024 10:04